Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hanna Zdanowska gotowała łódzkie dania [ZDJĘCIA+FILM]

Agnieszka Magnuszewska
Przepisy mamy i prababci to podstawa książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka", której autorką jest Anna Wojciechowska. W środę w promocji książki wzięła udział Hanna Zdanowska, prezydent Łodzi.

Książka zawiera 50 przepisów.

- Pochodzą one zarówno z mojej rodziny jak i od strony męża. Ale przepytałam tylko rodowitych łodzian - zaznacza Anna Wojciechowska. - Przepisy są łatwe w wykonaniu, bo kuchnia łódzka jest prosta i biedna, typowo robotnicza. Dużo w niej zup, dań ziemniaczanych i podrobów.

Tytułowy żulik to ciastko drożdżowe z kawą, pochodzenia tureckiego. Natomiast fifką nazywano wywar z warzyw zagęszczony kaszą manną. Przyrządzania tych potraw można się nauczyć podczas bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które zostaną zorganizowane w niedzielę w kawiarni podróżniczej Daleko Blisko przy ul. Piotrkowskiej 138/140. W menu: karp gotowany, zalewajka, lepioszki oraz żulik .

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Hanna Zdanowska gotowała łódzkie dania [ZDJĘCIA+FILM] - Dziennik Łódzki

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki