Spis treści
Lilak pospolity, błędnie nazywany bzem – czym się od niego różni?
Lilak pospolity (Syringa vulgaris), inaczej bez pospolity, bez lilak lub bez turecki to roślina dobrze wszystkim znana, ale błędnie nazywana bzem. Lilak pospolity wywodzi się z rodzaju lilak (Syringa), a nie z rodzaju Sambucus, jak bez, którego głównym przedstawicielem w Polsce jest bez czarny. Lilak jest krzewem lub drzewkiem z rodziny oliwkowatych – Oleaceae, dorastającym do 10 m wys. Występuje w południowej i wschodniej Azji oraz w południowo-wschodniej Europie. W Polsce popularne są dwa gatunki lilaków: lilak pospolity (Syringa vulgaris) i lilak Josiki (Syringa josikaea).

Bez lilak na wątrobę, kaszel i odporność. Poznaj jego właściwości
Surowcem zielarskim są głównie kwiaty lilaka, ale w fitoterapii wykorzystuje się również liście, korę i owoce. W składzie lilaka znajdziemy m.in. glikozydy irydoidowe, alkohol fenolowy – syringenina, sekoirydoalkaloidy (jasminidyna, jasminina), lignany, kumaryny, olejek eteryczny, garbniki, alkohole cukrowe i cukry proste, fenolokwasy (kwas kawowy, chlorogenowy), flawonoidy (rutyna, kwercetyna), syringarezynol (lignan), echinakozyd (glikozyd fenolowy).