Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Herbatka z morwy białej na wysoki cukier we krwi. Napar wspiera leczenie cukrzycy typu 2, insulinooporności oraz stanu przedcukrzycowego

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Owoce morwy białej są nietrwałym produktem, ponieważ zachowują świeżość tylko przez ok. 5 dni. Dlatego warto je wysuszyć i dodawać do jogurtu lub przygotować z nich zdrowotny napar. Gotowy produkt można kupić w wielu sklepach, nie tylko zielarskich.
Owoce morwy białej są nietrwałym produktem, ponieważ zachowują świeżość tylko przez ok. 5 dni. Dlatego warto je wysuszyć i dodawać do jogurtu lub przygotować z nich zdrowotny napar. Gotowy produkt można kupić w wielu sklepach, nie tylko zielarskich. Oksana_S/Getty Images
Herbatka z owoców morwy białej to popularny środek stosowany na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Napar wykazuje działanie przeciwcukrzucowe, przeciwmiażdżycowe, a nawet wzmacniające oraz hipotensyjne, co oznacza, że łagodnie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Herbatka sprawdzi się także jako środek na wzmocnienie organizmu po infekcji wirusowej. Podpowiadamy, jakie jeszcze właściwości wykazuje napar z morwy białej oraz podajemy, jak go przygotować i kto powinien go unikać.

Spis treści

Jak przygotować napar z morwy białej?

Morwa biała (Morus alba) to drzewo pochodzące z Chin, jednak można je również spotkać w Polsce, a zbiór owoców odbywa się w sierpniu i wrześniu. Przygotowanie naparu jest niezwykle proste i wymaga tylko 2 składników:

  • 3-4 owoce morwy białej lub pół łyżeczki suszonych liści morwy,
  • 250 ml wrzącej wody.

Przygotowanie:

  1. Owoce morwy białej (świeże lub suszone) najlepiej przepłukać pod bieżącą wodą.
  2. Do kubka wsypać suszone liście lub umyte owoce i wlać 250 ml (szklankę) wrzącej wody.
  3. Parzyć pod przykryciem przez 10-15 minut.
  4. Po tym czasie przecedzić przez sitko i pić małymi łykami.

Zaleca się pić 1-2 szklanki niesłodzonego naparu dziennie. Efekty w postaci obniżonego poziomu cukru we krwi można zaobserwować po upływie 7-10 dni.

Morwa biała na obniżenie cukru. Właściwości zdrowotne herbatki

Owoce i liście morwy białej są znakomitym źródłem cennych związków odżywczych. Jak podaje znany fitoterapeuta i zielarz dr Henryk Różański, stanowią one źródło alkaloidów, flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, kwasu asparaginowego, pektyny, błonnika pokarmowego, beta-karotenu, witaminy C, witaminy PP, a także żelaza, potasu i magnezu.  

Zobacz też: Leki roślinne na obniżenie cukru we krwi. Zobacz wyniki badań

To właśnie flawonoidy, które należą do grupy antyoksydantów z grupy polifenoli, odpowiadają za obniżanie poziomu glukozy we krwi. Związki te wpływają również na zmniejszenie ilości szkodliwych wolnych rodników, łagodzenie stanu zapalnego w organizmie, a także spowalnianie procesu starzenia się komórek organizmu.

Natomiast alkaloidy w skuteczny sposób regulują poziom cukru i zapobiegają hiperglikemii poposiłkowej, czyli gwałtownemu i niezdrowemu wzrostowi glukozy po spożyciu produktów bogatych w węglowodany.

Sprawdź: Zioła na cukrzycę. Po jakie napary warto sięgać?

Warto również wspomnieć o garbnikach, czyli związkach o silnym działaniu ściągającym – obkurczającym naczynia krwionośne. Z tego względu napary z morwy polecane są również przy różnych zaburzeniach trawienia, m.in. niestrawności, a także tych przebiegających z biegunką. Z kolei kwas asparaginowy wykazuje działanie anaboliczne, czyli stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu, ale również glukagonu i insuliny, czyli hormonu regulującego poziom glukozy we krwi.

Czytaj też: Suplement diety z płatków kwiatowych dalii na cukrzycę. Obniża wysoki poziom cukru we krwi

Fitoterapeuta podaje, że regularne spożywanie naparów z liści lub owoców morwy białej może wykazywać działanie:

  • przeciwzapalne,
  • odkażające,
  • przeciwwirusowe,
  • hipoglikemiczne, czyli obniżające poziom glukozy we krwi,
  • łagodnie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
  • wspomagające odchudzanie,
  • przyspieszające metabolizm,
  • wzmacniające odporność,
  • pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
  • zmniejszające łaknienie,
  • uspokajające.

Przy jakich dolegliwościach pomaga napar z morwy?

Herbatki z morwy polecane są szczególnie osobom z zaburzeniami metabolizmu glukozy, czyli chorym na cukrzycę typu 2, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy. Wśród innych wskazań do stosowania naparu z tej rośliny można wymienić:

  • stany zapalne organizmu,
  • zakażenia wirusowe czy bakteryjne,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • miażdżycę,
  • hipercholesterolemię,
  • niestrawność,
  • zatrucie pokarmowe,
  • stany lękowe.

Doktor w swojej publikacji podkreśla również, że wyciąg z morwy białej hamuje wzrost komórek nowotworowych wodobrzusza Ehrlicha-Lettre'a (EAT), spowalnia rozwój przerzutów czerniaka oraz wzrost glejaka mózgu.

Dowiedz się więcej: Domowe sposoby na uratowanie zestresowanej skóry. Wśród nich ziołowe herbatki

Przeciwwskazania do spożywania herbatki z morwy białej

Pomimo dobroczynnych właściwości morwy nie wszyscy mogą bezpiecznie po nią sięgać. Ze względu na działanie hipoglikemizujące, naparów nie zaleca się osobom stosującym leki przeciwcukrzycowe, ponieważ herbatka może nasilać działanie obniżające poziom glukozy, a w konsekwencji doprowadzić do niedocukrzenia, czyli hipoglikemii.

Przeciwwskazania obejmują również:

  • dzieci poniżej 7. roku życia,
  • kobiety ciężarne i karmiące piersią,
  • osoby z alergią na morwę,
  • pacjenci stosujący leki obniżające cholesterol we krwi – głównie statyny.

Źródło: Potencjalne właściwości przeciwnowotworowe wybranych pospolitych drzew i krzewów Polski Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. St. Pigonia w Krośnie

Dodaj firmę Autopromocja

Cukier pod kontrolą

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Herbatka z morwy białej na wysoki cukier we krwi. Napar wspiera leczenie cukrzycy typu 2, insulinooporności oraz stanu przedcukrzycowego - Strona Zdrowia

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki