Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Horiatiki czyli sałatka z fetą prosto z Grecji. Prosty przepis na rozchwytywaną grecką przystawkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Nazwa Horiatiki oznacza sałatkę wiejską. W praktyce jest to sałatka z kawałkiem fety polanym oliwą z oliwek i świeżymi warzywami.
Nazwa Horiatiki oznacza sałatkę wiejską. W praktyce jest to sałatka z kawałkiem fety polanym oliwą z oliwek i świeżymi warzywami. Bartek Kieżun
Horiatiki to grecka sałatka wiejska. W Polsce określa się ją często jako sałatkę grecką. Oryginalna sałatka grecka przygotowywana jest z oliwek kalamata, całego kawałka fety i dobrej jakości oliwy z oliwek. Sałatka grecka horiatiki to klasyczny przepis kuchni greckiej. Podpowiadamy, jak zrobić sałatkę horiatiki we własnej kuchni.

W skrócie

Przepis na horiatiki pochodzi z książki „Ateny do zjedzenia” Bartka Kieżuna. Autor w rozmowie z nami zdradził, że pierwotnie nie chciał, aby sałatka grecka znalazła się w książce, bo uważał ją za schematyczną. Ostatecznie sposób na horiatiki został zamieszczony, a Bartek Kieżun dzięki niej łamie stereotypowe myślenie o kuchni greckiej.

Horiatiki – przepis na sałatkę z Grecji

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.

Składniki:

  • 300 g fety,
  • 900 g dojrzałych pomidorów,
  • 300 g ogórków gruntowych,
  • 100 g oliwek z pestkami, najlepiej odmiany kalamata,
  • 200 g papryki zielonej,
  • oliwa extra vergine,
  • sól,
  • pieprz,
  • garstka świeżych liści oregano.

Zobacz także: Przepis na grecką chałwę

Jak zrobić sałatkę horiatiki?

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w duże kawałki, ogórki w trochę mniejsze.
  2. Paprykę również byle jak, bo w przypadku horiatiki liczą się nie kształty i rozmiary, a smak.
  3. Warzywa rozkładamy na cztery talerze. Dorzucamy oliwki. Delikatnie solimy, bo feta jest bardzo słona. Doprawiamy pieprzem.
  4. Skrapiamy oliwą i mieszamy delikatnie.
  5. Na górze układamy kawałek fety, polewamy wszystko solidną porcją oliwy i obrzucamy listkami oregano.

Tak, tak, w Grecji do tej sałatki używa się suszonego oregano, ale primo, w Grecji suszone oregano jest obłędne, więc to działanie usprawiedliwione. Secundo, ja jednak przygotowuję sałatkę i mając do wyboru: zioła suszone lub świeże, zawsze wybieram świeże, liczę więc, że nikt się nie obrazi! – wyjaśnił Bartek Kieżun w post scriptum do przepisu.

Horiatiki czy choriatiki

Warto wiedzieć, że można spotkać się z różną pisownią nazwy greckiej sałatki. W języku greckim były dwa „h”, różnie zapisywane i inaczej wymawiane. Jedno zapisywano przez greckie „chi”, które tłumaczyło się jako nasze ch jak w słowie chirurg. Drugie „h” wymawiane było na zanikłym przydechu twardym. Brzmiało to w języku polskim jako „h” tak jak w wymowie słowa Homer. Sałatka grecka (χωριάτικη) należy do tej pierwszej kategorii. Zmiana na pisownie horiatiki i ostateczną popularność tej formy może wynikać z poznawania nazw greckich przefiltrowanych przez język angielski. Warto pamiętać, że powszechnie używane są oba zapisy określające sałatkę wiejską z fetą.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

To może cię zainteresować

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Horiatiki czyli sałatka z fetą prosto z Grecji. Prosty przepis na rozchwytywaną grecką przystawkę - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki