Ich kwas chlebowy podbija rynek

Jolanta Jeziorska
Kwas chlebowy staje się coraz popularniejszym napojem
Kwas chlebowy staje się coraz popularniejszym napojem fot. Jolanta Jeziorska
Teresa i Ryszard Oleszczakowie, właściciele rodzinnej firmy Eko-Natura z Kopyści pod Łaskiem, jako jedyni w Polsce produkują kwas chlebowy według oryginalnej, opatentowanej receptury.

- To powrót do natury i naturalnych smaków, jakimi raczyli się nasi przodkowie. To bardzo zdrowy napój - mówi Ryszard Oleszczak.

Gdy cztery lata temu państwo Oleszczakowie zmieniali profil swojej firmy, produkującej napoje gazowane, nawet nie brali pod uwagę, że trafią w gust klientów. I to także zagranicznych. Kwasem chlebowym zdobywają m.in. rynek słowacki. Gdy zaczynali, produkowali około 100 butelek w miesiącu. Teraz tysiąc razy tyle.

Do tego ich kwas chlebowy wzbogacił się o nowe smaki - jeżynowy, szyszkowy i malinowy.

Pierwszą, oryginalną recepturę Oleszczakowie dostali z Politechniki Łódzkiej, a udoskonaliła ją mama właściciela oraz zaprzyjaźniony Rosjanin. - Do tego co teraz dochodziliśmy metodą prób i błędów. Jednak nie mamy czego się wstydzić - nie ukrywa Teresa Oleszczak.

Zanim napój trafił na sklepowe półki, został sprawdzony w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Otrzymał też pozytywne świadectwo analizy w Centralnym Ośrodku Badawczo-Rozwojowym Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych w Łodzi.

Właściciele Eko-Natury przekonują, że ich napitki są zdrowe i nie zawierają konserwantów. Są za to bogate w witaminy A, B, C, substancje mineralne oraz żywe bakterie kwasu mlekowego.

Wideo

Materiał oryginalny: Ich kwas chlebowy podbija rynek - Dziennik Łódzki

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
artii
Dziś w Elblągu na święcie chleba miałem okazję spróbować kwasu chlebowego tej firmy, był naprawdę świetny. Polecam wszystkim.
G
Gero
ma alkohol ale niewiele (fermentacja!)
dlatego z reguly kwalifikuje sie na napoj bezalkoholowy
"Gęstość kwasu wynosi 1,006-1,016 g/cm3, zawartość alkoholu 0,7-2,2% objętościowych"
s
sylwia
Piłam taki kwas chlebowy na ostatnich dożynkach wojewódzkich w Poddębicach. Przepyszny. Smakował trochę jak piwo, więc dwa razy upewniałam się, że nie ma w nim alkoholu. Najlepszy jest kwas chlebowy o podstawowym smaku (żadne tam malinowe) i powinien być schłodzony.
Dodaj ogłoszenie