5 przepisów na dania z jajkami
Zacznij dzień o zdrowego i sycącego śniadania z jajkiem roli głównej.
Jajko na miękko
Najprostsze i najzdrowsze danie, jakie można przygotować z jajka. Aby wyszło idealne wystarczy włożyć je delikatnie do gotującej się wody i odmierzyć czas. Małe jajko może być dobre już po 2 minutach, większe warto gotować ok. 4 minut. Jeśli lubimy bardziej ścięte – gotujmy jajko ok. 6 minut.
Omlet
Aby przygotować, omlet wbijamy trzy jajka to wysokiego naczynia i ubijamy ze szczypta soli i pieprzu aż masa zrobi się puszysta. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżeczki masła i wlewamy na nią masę jajeczną. Kiedy omlet ma już zwartą konsystencję składamy na pół, zdejmujemy z patelni i podajemy.
Szakszuka
Jak podaje Strona Kuchni, do przygotowania szakszuki będą potrzebne 3 jajka, 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy, 5 pomidorków koktajlowych, pół cebuli, garść rukoli, kilka kostek sera np. mozzarella lub feta, oliwa i przyprawy.
Zaczynamy od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów, następnie na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy – szczyptę soli i pieprzu oraz bazylii i kuminu.
Całość dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Na tym etapie można dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić razem z pomidorami. Robimy w pomidorach trzy zagłębienia i wlewamy tam jajka. Kroimy pomidorki i dodajemy razem z serem do dania. Posypujemy całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.