Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ile kalorii mają ziemniaki? Ziemniaki tuczą i są niezdrowe? Jakie są skutki jedzenia ziemniaków. Ziemniaki tuczą i są niezdrowe? 13.03.2024

OPRAC.:
Dariusz Matyjaszczyk
Dariusz Matyjaszczyk
Wideo
od 16 lat
Ile kalorii mają ziemniaki? Czy słusznie są owiane złą sławą przez dietetyków. Czy może jednak to tylko mit, a ziemniaki są kopalnią wartości odżywczych? Według Generalnego Urzędu Statystycznego Polacy w ostatnich latach jedzą coraz mniej ziemniaków.

Opinia na temat szkodliwości ziemniaków w diecie jest tylko mitem. Ziemniaki nie tylko mają mnóstwo wartości odżywczych, ale w połączeniu z chudym mięsem i warzywami mogą tworzyć pyszny, pełnowartościowy i dietetyczny posiłek.

Spis treści

WARTOŚCI ODŻYWCZE ZIEMNIAKÓW

Wartości odżywcze ziemniaków są wciąż niedoceniane. To błąd, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy między innymi:

  • Witaminę C - aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wystarczy zjeść tylko cztery ziemniaki
  • Witaminy z grupy B - wpływają korzystnie na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie przemian węglowodanowych
  • Błonnik - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
  • Składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo - dzięki tym składnikom obniża się ciśnienie krwi, są one budulcem dla kości i zębów, dbają o zdrową skórę, włosy i paznokcie.

CZY ZIEMNIAKI SĄ DOBRE W DIECIE

Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii ziemniaki mają aż pięć razy mniej kalorii niż kasze i makarony. Wczesne ziemniaki zawierają w 100 gramach tylko 69 kcal, a ziemniaki późne 85 kcal w 100 gramach. Poza niską kalorycznością ziemniaki są też lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zawierają śladowe ilości tłuszczu. Mają też działanie zasadotwórcze, dzięki czemu niwelują kwasotwórcze działanie po zjedzeniu mięsa.

ODMIANY ZIEMNIAKÓW

W Polsce występuje ponad 100 odmian ziemniaków. Ze względu na właściwości kulinarne dzieli się je na cztery podstawowe grupy:

  • Typ kulinarny A - sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt.
  • Typ kulinarny B - ogólnoużytkowy. Jest to uniwersalny i najczęściej spotykany typ ziemniaków. Można je piec, smażyć, idealnie nadają się też do puree, ponieważ łatwo zgniatają się pod naciskiem widelca.
  • Typ kulinarny C - lekko mączysty. Ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu. Miąższ jest lekko suchy. Nadają się na frytki, placki ziemniaczane i puree.

TE OSOBY POWINNY OGRANICZYĆ SPOŻYWANIE ZIEMNIAKÓW. SPRAWDŹ W GALERII

Ze względu na dużą zawartość potasu ziemniaków powinny unikać osoby z niewydolnością nerek. Również osoby cierpiące na reumatyzm powinny ograniczyć spożywanie bulw, ponieważ mogą spowodować sztywność stawów.

Przejdź do galerii i sprawdź jakie są skutki jedzenia ziemniaków

Zobacz, jak przygotować ziemniaki i ile mają kalorii dania z ziemniaków.

Ile kalorii mają ziemniaki? Ziemniaki tuczą i są niezdrowe? ...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki