Przedsiębiorstwo Drobiarskie Grzegorz Wyrębski z Wróblewa, które szykuje inwestycję w nowy zakład w Gruszczycach w gminie Błaszki będzie potrzebowało surowca. Właściciel firmy nie ukrywa, że obecnie zakład nie ma własnej hodowli drobiu, a takie wyjście byłoby idealne, gdyby udało się kurniki powiązać biznesowo.
Grzegorz Wyrębski myśli wprawdzie o budowie własnych kurników w pobliżu ubojni, ale chce też namawiać na nowy rodzaj produkcji rolników. I gotow jest im pomagać w przebranżowieniu gospodarstwa na hodowlę drobiu.
- Formy współpracy z rolnikami mogą być różne. Na przykład spółka - podpowiada Grzegorz Wyrębski.
O tym jak będzie wyglądać wielka przetwórnia drobiu we Wróblewie czytaj tutaj: http://www.strefabiznesu.dzienniklodzki.pl/artykul/olbrzymia-przetwornia-drobiu-powstanie-w-pow-sieradzkim
Przedsiębiorca zdaje sobie sprawę ze skali trudności towarzyszącej takiemu przedsięwzięciu. Zwłaszcza kosztów, jakie trzeba ponieść, zanim zacznie się na drobiu zarabiać. Stąd gotowość do pomocy. Przedsiębiorstwo ma bowiem możliwość odbierania żywca drobiowego od 30 kurzych ferm.
By hodowla była opłacalna dla gospodarstwa rolnego, powinny powstać co najmniej cztery kurniki na 50 tys. sztuk kurczaków każdy. Czas odchowu kurcząt to od 35 do 63 dni. Gospodarstwo powinno więc w tym czasie wyprodukować od 100 do 300 tys. sztuk. Inwestycja w kurniki to wydatek kilkuset tysięcy złotych.
Ponadto mogą się pojawić kłopoty z lokalizacją. Kurniki z hodowla przemysłową drobiu uważane są za uciążliwe dla środowiska.
Wysiłek jednak może się opłacić. Ile da się na tym zarobić? Według notowań publikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pod koniec marca ceny skupu drobiu rzeźnego - kurcząt typu brojler - wynosiły ok. 3,56 zł za kg. W styczniu ta cena wynosiła ok. 3,38 zł.
Eksperci rynku drobiu prognozują, że cena skupu kurcząt brojlerów ukształtuje się na poziomie nawet 3,87 zł za kg w połowie tego roku kg, a na koniec trzeciego kwartału wzrośnie do 3,91 zł za kg. Przy tym wydajność rzeźna kurcząt, czyli stosunek masy tuszki mięsnej do masy ciała żywca, jest duży. Wynosi 70 proc.
Na opłacalność hodowli wpływ mają także ceny paszy. Według analityków, właśnie stabilizacja cen pasz na stosunkowo niskim poziomie będzie miała największe znaczenie dla rozwoju produkcji drobiu. W ubiegłym roku niższe ceny pasz spowodowały poprawę opłacalności gospodarstw drobiarskich.
Jak podaje Eurostat, produkcja żywca drobiowego wzrosła o 9 proc. Korzystna relacja ceny żywca do paszy utrzymuje się także w tym roku.
Z kolei prognozy dotyczące całego rynku są optymistyczne, bo zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii Europejskiej spożycie mięsa drobiowego rośnie. I prognozy Komisji Europejskiej wskazują, że tak będzie jeszcze w najbliższych kilku latach.
W UE to właśnie w Polsce produkcja drobiu wzrosła najbardziej w ubiegłym roku. Wylicza się tę dynamikę na około 9 proc. Rósł też eksport. Wyprodukowane w UE mięso trafia m.in. do Azji i Afryki. Wysoki wzrost konsumpcji drobiu widać głównie w krajach muzułmańskich, gdzie religia zabrania spożywania wieprzowiny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?