Dekorowanie pierników
Przygotowania wieczerzy wigilijnej można rozłożyć w czasie. Na przykład pierniczki można upiec nawet dwa tygodnie wcześniej. Kliknij w obrazek i zobacz, które potrawy świąteczne można zamrozić lub przygotować do nich półprodukty.
Sałatka jarzynowa
Warzywa potrzebne do sałatki jarzynowej można wstępnie przygotować i zamrozić. Dzięki temu marchewka, seler i korzeń pietruszki pokrojony w kostkę będzie można szybko ugotować i połączyć z pozostałymi składnikami. Sprawdź przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji.
Uszka do barszczu
Trzy tygodnie przed Wigilią można zrobić uszka do barszczu. Ulepione uszka lub pierogi można zamrozić w pojemnikach przeznaczonych do zamrażarek lub w woreczkach strunowych.
Piernik staropolski
Tradycyjny piernik dojrzewający należy zagnieść miesiąc przed Wigilią. Następnie piernik staropolski trzeba upiec tydzień przed Wigilią.