1/12
Sylwia i Ireneusz Kuśmierczykowie
fot. Dariusz Pawłowski

Sylwia i Ireneusz Kuśmierczykowie

2/12
Kolejny łódzki lokal przeszedł "Kuchenne Rewolucje" Magdy...
fot. archiwum Polska Press

Kolejny łódzki lokal przeszedł "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler. Restauracja Imber, mieszcząca się w podwórku kamienicy przy ul. Piotrkowskiej 43, oferuje obecnie nowoczesną kuchnię żydowską i łódzką. Wcześniej w tym samym miejscu proponowano dania inspirowane smakami Podhala...

CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE

3/12
Przeobrażenie lokalu w restaurację serwującą kuchnię...
fot. Dariusz Pawłowski

Przeobrażenie lokalu w restaurację serwującą kuchnię żydowską wydaje się tym bardziej naturalne, gdy uświadomimy sobie, że Imber umiejscowił się w chronologicznie pierwszej secesyjnej kamienicy w architekturze Łodzi - należącej na przełomie XIX i XX wieku do Oszera Kohna.

- Restaurację otworzyliśmy w czerwcu 2019 roku, moim pomysłem była kuchnia podhalańska, sprowadzaliśmy produkty z tamtej części kraju, lokal nazwaliśmy Gargoły - opowiada Sylwia Kuśmierczyk, która wraz z mężem, Ireneuszem, prowadzi restaurację. - Okazało się, że czegoś brakowało i przyszedł taki moment, że zaczęły się kłopoty finansowe. Pod koniec lutego tego roku zgłosiłam naszą restaurację do programu Magdy Gessler. Na początku marca przeszliśmy casting, a potem wszystko zatrzymała epidemia koronawirusa. Produkcja przedsięwzięcia odezwała się do nas, gdy zaczęto luzować obostrzenia i tak przeszliśmy "Kuchenne Rewolucje".

CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE

4/12
Śladem dawnego klimatu lokalu jest słony sernik paschalny z...
fot. Dariusz Pawłowski

Śladem dawnego klimatu lokalu jest słony sernik paschalny z bryndzy, wzbogacony teraz o bakalie i sos karmelowy. - To autorski przepis mojej żony, podkręcony przez Magdę Gessler - wyjaśnia Ireneusz Kuśmierczyk. W nowym menu znalazły się m.in. korzenny tatar ze śledzia z piernikiem, chala burger z baraniny podawany w chałce, szakszuka, barani bulion z pieczonymi warzywami, pulpety z baraniny oraz pierogi z baraniną. Wkrótce mają się pojawić czulent w wersji mięsnej, z wołowiną i wegetariańskiej czy śledzie smażone.

CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kseniya Dronchanka w czołówce Światowej Ligi Karate - Premier League Kair 2024

Kseniya Dronchanka w czołówce Światowej Ligi Karate - Premier League Kair 2024

Zawody gimnastyczne w Łodzi. Gimstar z 19 pucharami. Zdjęcia

Zawody gimnastyczne w Łodzi. Gimstar z 19 pucharami. Zdjęcia

Treningi otwarte dla dziewczynek. Piłka nożna w AKS SMS Łódź

Treningi otwarte dla dziewczynek. Piłka nożna w AKS SMS Łódź

Zobacz również

Siatkówka. Szkoda. Koniec marzeń Grot Budowlanych o medalu Tauron Ligi

Siatkówka. Szkoda. Koniec marzeń Grot Budowlanych o medalu Tauron Ligi

Zawody gimnastyczne w Łodzi. Gimstar z 19 pucharami. Zdjęcia

Zawody gimnastyczne w Łodzi. Gimstar z 19 pucharami. Zdjęcia