Jabłka jemy zazwyczaj kilka razy w miesiącu, a warto sięgać po nie częściej, aby cieszyć się ich prozdrowotnym działaniem. Aby dowiedzieć się, co dzieje się z organizmem, kiedy jesz te owoce, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Wspomagają odchudzanie
Jedno średniej wielkości jabłko (180 g) dostarcza jedynie 90 kcal, czyli tyle samo, co:
• 17 g chipsów ziemniaczanych,
• 18 g wafelków w czekoladzie.
Ten niskokaloryczny owoc zawiera sporo błonnika pokarmowego i ma niski indeks glikemiczny, przez co jest idealną przekąską dla osób chcących zgubić kilka zbędnych kilogramów.
Pomagają obniżyć cholesterol
Jabłka to owoce zapewniające pewne dawki błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Średni nieobrany owoc dostarcza aż 4,6 g błonnika, natomiast w obranym o połowę mniej. Ten zawarty w jabłkach to po części żelujące pektyny, które obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, ponieważ wiążą go w jelicie, tym samym hamując jego wchłanianie do krwi.
Wzmacniają odporność
Średnie jabłko (180 g) dostarcza 97,2 IU witaminy A, która uczestniczy w procesach immunologicznych. Zawiera również 8,28 mg witaminy C pomagającej organizmowi zwalczać czynniki zakaźne.