Jadalne opakowania z Politechniki Łódzkiej. Tym razem, nie z pełnowartościowej żywności, a z roślinnych odpadów!

Maciej Kałach
Maciej Kałach
Na zdjęciu – od lewej: mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz oraz dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka
Na zdjęciu – od lewej: mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz oraz dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka materiały PŁ
Politechnika Łódzka pochwaliła się w tym tygodniu osiągnięciem ze swoich laboratoriów przy jej Instytucie Technologii i Analizy Żywności. Chodzi o nowatorskie opakowania, w tym naczynia, które można zjeść. Jadalne opakowania były już wcześniej dostępne dla konsumentów, zatem na czym polega nowatorstwo pomysłu z PŁ? Trzy badaczki postanowiły wykorzystać – zamiast pełnowartościowej żywności – odpady roślinne. Dlaczego to tak cenne rozwiązanie?

Za opracowanie nowatorskich opakowań z odpadów roślinnych odpowiadają: mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka oraz dr inż. Joanna Oracz. Pomysł narodził się w laboratoriach Instytutu Technologii i Analizy Żywności – na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w Politechnice Łódzkiej.

Jadalne opakowania z Politechniki Łódzkiej. Na czym polega nowatorstwo pomysłu z PŁ?

Jadalne opakowania były już wcześniej dostępne dla konsumentów, zatem na czym polega nowatorstwo pomysłu z łódzkiej uczelni? Dotychczasowe rozwiązania w tym zakresie opierały się na wykorzystywaniu pełnowartościowych produktów roślinnych, np. zbóż. Badaczki z PŁ poszły inną drogą.

„Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego” – tłumaczy dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka. – „Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych. Wprowadzenie tych rozwiązań pozwoliło na zaprojektowanie innowacyjnego opakowania”.

Osiągnięcie z PŁ ważne w świecie, w którym część krajów wciąż zmaga się z niedożywieniem

Uczelnia z Łodzi podkreśla, że osiągniecie jej badaczek jest ważne w świecie, w którym – mimo nadprodukcji żywności – nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem.

Opakowania, w tym naczynia jednorazowe, wykonane z odpadów roślinnych z branży spożywczej mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja (czyli szybko rozłożą się np. w kompostowniku, jeśli jednak nie zechcemy ich zjeść).

Pomysł bierze udział w konkursie „Mam pomysł na startup”, który organizuje Urząd Miasta Łodzi. A przede wszystkim uczelnia zgłosiła go do ochrony patentowej. Ponadto trwają rozmowy z potencjalnym klientem, zainteresowanym wprowadzeniem zaproponowanego rozwiązania do powszechnego użytku.

Szczepienia w szkołach wciąż za mało popularne

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie