1/3
Zła jakość, brak informacji o składnikach wywołujących...
fot. Pixabay

Zła jakość, brak informacji o składnikach wywołujących alergię, inne składniki niż deklarowane- to główne grzechy firm kateringowych, które dostarczają posiłki do szpitali, domów pomocy społecznej, domów dziecka i podobnych instytucji z województwa łódzkiego.

CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNEJ STRONIE

2/3
Potrawy dostarczane przez firmy cateringowe skontrolowali...
fot. Pixabay

Potrawy dostarczane przez firmy cateringowe skontrolowali inspektorzy handlowi z Łodzi i województwa łódzkiego. Sprawdzili pięciu przedsiębiorców, a nieprawidłowości stwierdzili w trzech placówkach. Zbadali dokładnie 99 potraw, z których zakwestionowali 17 potraw - ze względu na złą jakość lub oznakowanie.

- Na śniadanie i kolację w ramach diety podstawowej, wątrobowej, cukrzycowej i chorych dla fenyloketonurię podawano miks tłuszczowy do smarowania, a nie jak deklarowano w jadłospisie masło - czytamy w wynikach kontroli. - W serwowanej na obiad zupie neapolitańskiej wykorzystano produkt seropodobny topiony zamiast sera topionego.

W przypadku niektórych posiłków brakowało informacji o składnikach, które powodują alergie, a to może mieć poważne konsekwencje.

CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE

3/3
- Producent ma obowiązek poinformowania konsumenta o...
fot. Pixabay

- Producent ma obowiązek poinformowania konsumenta o alerganach znajdujących się w produkcie czy potrawie, gdyż to on jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo konsumentów - zaznacza Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk, zastępca kierownika
Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - Jeśli takiej informacji nie ma, konsument, dla którego etykieta jest źródłem informacji o produkcie czypotrawie, nie będzie w stanie wybrać produktu korzystnego dla swojego zdrowia.


Dietetyk zaznacza, że w ten sposób można narazić się na wystąpienie objawów alergii lub nietolerancji pokarmowych takich jak: biegunka, zmiany skórne (np. egzema, pokrzywka), zaburzenia ze strony układu oddechowego (np. kaszel, nieżyt nosa, astma), zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

W dwóch firmach w użyciu były wagi bez legalizacji oraz domowe. W sumie w przypadku trzech przedsiębiorców wszczęto postępowania, które mogą się skończyć nałożeniem kar finansowych. Dwóch przedsiębiorców zapłaciło za badania, a jeden dostał mandat za 150 za wagi bez legalizacji.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Zobacz również

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

18. urodziny Manufaktury to także konkursy. Cenne nagrody dla uczestników

18. urodziny Manufaktury to także konkursy. Cenne nagrody dla uczestników

Polecamy

ŁKS jednak w ekstraklasie. Wielka radość przy al. Unii i w Pałacu Sportowym. Zdjęcia

ŁKS jednak w ekstraklasie. Wielka radość przy al. Unii i w Pałacu Sportowym. Zdjęcia

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

18. urodziny Manufaktury to także konkursy. Cenne nagrody dla uczestników

18. urodziny Manufaktury to także konkursy. Cenne nagrody dla uczestników