Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak naturalnie budować odporność? Polscy naukowcy potwierdzili skuteczność właściwej diety i suplementów. Co powinno trafiać na nasz talerz?

OPRAC.:
Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Właściwe nawyki żywieniowe są niedoceniane w procesie budowania odporności. Badania pokazują, że mają one bardzo duży wpływ na zdolności obronne organizmu.
Właściwe nawyki żywieniowe są niedoceniane w procesie budowania odporności. Badania pokazują, że mają one bardzo duży wpływ na zdolności obronne organizmu. Pablo Meza / Pexels
Właściwa dieta, uzupełniona dodatkowo o witaminy A, D, E i C, wspiera odporność organizmu i wpływa na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej – taką tezę postawili naukowcy z bytomskiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Czy udało się ją potwierdzić? Sprawdź, co według badaczy należy jeść, a czego unikać, aby wesprzeć organizm w walce z wirusami.

Spis treści

Jak naturalnie wzmacniać układ odpornościowy? Naukowcy ze Śląska znaleźli odpowiedź

Czy osoby, które stosujące tradycyjny sposób żywienia i przyjmują suplementy diety powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy, mają większe szanse na łagodne przechorowanie COVID-19? Aby potwierdzić te tezę, naukowcy ze Śląska przebadali 304 pacjentów w wieku od 18 do 81 lat. Wyniki opublikowano niedawno w międzynarodowym czasopiśmie naukowym „Life”.

Za szczególnie przydatne w budowaniu odporności organizmu, a tym samym w łagodzeniu przebiegu choroby wirusowej, uznano witaminy A, D, E i C. Ich przyjmowanie może być wsparciem w profilaktyce różnych chorób wirusowych, w tym także grypy czy RSV u dzieci – oceniają specjaliści. Wskazują oni, iż leczenie chorób wirusowych jest trudne i wymagające – stąd potrzeba szerokiej profilaktyki.

W badaniach wykazano, że pandemia nie wpłynęła znacząco na postępowanie żywieniowe większości badanych osób.

– Zasadny jest wniosek, że wzorce żywieniowe przyjęte przez uczestników mogą być powszechnym sposobem zapobiegania zakażeniom SARS-CoV-2 i ich możliwym powikłaniom – oceniono.

Jak podkreśliła dr Karolina Krupa-Kotara z Zakładu Epidemiologii Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, dobrze zbilansowana dieta, która może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, jest bardzo ważnym elementem budowania odporności.

– Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, D, E i C, które wykazują bardzo wymierny wpływ na wspieranie odporności organizmu i na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej. Podobne właściwości charakteryzują pierwiastki takie jak cynk i selen. Komponując odpowiednią dietę należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż probiotyków i prebiotyków, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit, wzmacniając odporność organizmu – powiedziała dr Karolina Krupa-Kotara.

Naukowcy zwracają przy tym uwagę, że nieodłącznym elementem właściwie skomponowanej diety jest odpowiednia porcja codziennej aktywności fizycznej, snu oraz zmniejszona ekspozycja na stres.

Co jeszcze włączyć do codziennej diety, aby organizm mógł bronić się lepiej przed wirusami?

Eksperci zauważają, że racjonalna dieta powinna być skomponowana tak, by dostarczała odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz wszystkich istotnych składników mineralnych, witamin, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety ważne jest włączenie do codziennego jadłospisu produktów i substancji wspierających oraz stymulujących układ odpornościowy. To m.in.:

  • oleje rybne, które są bogate w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te z rodziny omega-3 (kwas eikozapentaenowy – EPA, kwas dokozaheksaenowy – DHA, a także kwas alfa-linolenowy – ALA),
  • probiotyki w postaci kiszonek,
  • czosnek i cebula – naturalne antybiotyki wzmacniające układ odpornościowy.

Również zioła i rośliny o odpowiednich właściwościach immunomodulujących, takie jak aloes i owoce maliny, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe oraz wspierają odporność.

Co niszczy naszą odporność? Z tych nawyków lepiej zrezygnować

W praktyce – ze względu na brak czasu i nadmiar codziennych obowiązków – nasza codzienna dieta bardzo często opiera się na żywności przetworzonej, z dużą ilością cukrów i tłuszczów nasyconych, konserwantów i innych dodatków do żywności. Jest to menu ubogie w witaminy, błonnik czy substancje wykazujące właściwości przeciwutleniające.

Taki sposób odżywiania – ostrzegają lekarze – prowadzi do spożywania nadmiaru kalorii i stopniowo pogłębiających się niedoborów żywieniowych, które znacznie upośledzają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększają ryzyko infekcji oraz przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2. Niedobory ważnych składników, takich jak witaminy A i C oraz selen, prowadzą do zwiększonej podatności organizmu na infekcje – wskazują specjaliści.

By temu zapobiec, konieczna jest interwencja żywieniowa, jaką może zapewnić wyspecjalizowany dietetyk lub lekarz. Powinien on ocenić potencjalne niedobory żywieniowe, negatywnie wpływające na organizm pacjenta, by zalecić odpowiednią terapię dietetyczną. Nieocenione w tym procesie będą badania krwi pod kątem niedoborów substancji odżywczych. (PAP)

mab/ mhr/ mso

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki