5/21
Lubisz pizzę, hamburgery i frytki? Poszukaj w sieci...
fot. amirali mirhashemian on Unsplash

4. Poszukaj zdrowszych odpowiedników kalorycznych dań

Lubisz pizzę, hamburgery i frytki? Poszukaj w sieci przepisów na ich zdrowsze alternatywy! Ciasto na pizzę można wykonać z pełnoziarnistej mąki, a w ramach dodatków wybrać niskotłuszczowy ser, mnóstwo świeżych i różnorodnych warzyw oraz chudą wędlinę, bądź kawałki grillowanego kurczaka.

Robiąc burgera, wykorzystaj bułkę grahamkę, dodaj więcej warzyw, a mniej majonezu. Tym sposobem solidna porcja zostanie zubożona nawet o 100-150 kalorii, a ponadto nasyci na dłużej! Zamiast smażyć frytki na grubym tłuszczu – upiecz je z niewielkim dodatkiem oleju. W alternatywie dla ziemniaczanych wypróbuj wielowarzywne z marchewki, pietruszki oraz batatów.

6/21
Będąc na zakupach, nie pakuj do koszyka batoników,...
fot. gemma on Unsplash

5. Podczas zakupów nie sięgaj po przekąski

Będąc na zakupach, nie pakuj do koszyka batoników, ciasteczek, ani chipsów. Jeśli zrobisz sobie zapasy prawdopodobieństwo, że w chwili słabości sięgniesz po opakowanie przysmaku, jest ogromne. Inaczej, gdy najdzie Cię ochota na „coś słodkiego”, a w domu nie znajdziesz niezdrowych przekąsek. Wyjście do sklepu w obecnej sytuacji nie jest dobrym rozwiązaniem, a więc wygrana będzie po Twojej stronie.

7/21
Aby oszczędzić sporo kalorii, kupuj chude mięso drobiowe,...
fot. Sara Cervera on Unsplash

6. Wybieraj chudszy nabiał i mięso

Aby oszczędzić sporo kalorii, kupuj chude mięso drobiowe, wołowe, a rzadziej wieprzowe. Do niskotłuszczowych kawałków należą m.in. każde mięso z kurczaka i indyka bez skóry, polędwiczka wołowa lub wieprzowa, szynka, czy schab. Unikaj natomiast gotowego mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, karkówki, boczku oraz golonki.

Wybierając jogurty, mleko, czy kefir stawiaj na te o zawartości tłuszczu na poziomie ok. 1,5-2 procent. Twaróg wybierz chudy lub półtłusty, a śmietanę 12-18 procent.

8/21
Fasola, ciecierzyca, soczewica czy groch to zestaw zasobnych...
fot. Milada Vigerova on Unsplash

7. Spróbuj włączyć do diety sycące strączki

Fasola, ciecierzyca, soczewica czy groch to zestaw zasobnych w sycący błonnik pokarmowy, żelazo, cynk, magnez, potas i witaminy z grupy B, nasion roślin strączkowych. Z konserwowych lub ugotowanych można przygotować przepyszną pastę na kanapki – wystarczy rozgnieść porcję nasion widelcem, dodać ziołowe przyprawy, oliwki i odrobinę wody, aby stworzyć pyszną alternatywę dla wędliny. Wdrażaj strączki powoli, aby dać organizmowi czas na przyzwyczajenie się do wyższej niż zwykle, zawartości włókna pokarmowego w diecie. Pamiętaj, aby równocześnie pić więcej wody.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Zobacz, co te gimnastyczki potrafią zrobić ze swym ciałem

Zobacz, co te gimnastyczki potrafią zrobić ze swym ciałem

Zobacz również

Piękna pogoda zachęciła łodzian do aktywności poza domem

Piękna pogoda zachęciła łodzian do aktywności poza domem

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym