Okra
Wciąż mało znane w Polsce strączki okry są już dostępne w sklepach w postaci gotowej do spożycia. Obfitują w błonnik rozpuszczalny w wodzie, który sprawia, że są wręcz klejące. Najlepiej jeść je w daniach jednogarnkowych, gdzie dzięki swojej lepkości wspaniale zagęszczają sosy.
Nasiona babki
Nasiona babki płesznik i jajowatej noszą nazwę błonnika witalnego – obfitują w jego frakcje rozpuszczalne w wodzie, które ograniczają wchłanianie cholesterol i mają kluczowe znaczenie dla zbawiennej mikroflory jelitowej. W postaci całych nasion lub mielonej najlepiej spożywać je po namoczeniu w wodzie.
Margaryna wzbogacona sterolami roślinnymi
Dostępne w sklepach margaryny obniżające poziom cholesterolu to nie chwyt marketingowy. Zawarte w nich fitosterole działają skutecznie, a same margaryny zawierają zdrowe tłuszcze. Powstają bowiem w zupełnie inny sposób niż tradycyjne margaryny twarde, wciąż używane do pieczenia. W produkcji margaryn miękkich nie stosuje się procesu utwardzania, tylko przeestryfikowanie i odpowiednie mieszanie tłuszczów. Dzięki temu praktycznie nie zawierają zabójczych dla organizmu kwasów tłuszczowych typu trans.