Żurek z białym serem. Kawałki twarogu, najlepiej ze święconki, kroimy, nakładamy na talerze i zalewamy żurkiem.
Do tradycyjnego żurku z suszonymi grzybami świetnie smakuje kasza jęczmienna - gotujemy kaszę osobno, wykładamy na talerze i zalewamy żurkiem
Dobrym pomysłem jest także żurek z drobnym makaronem.
Żurek w chlebie to bardzo popularna i efektowna forma podania świątecznej zupy. Wystarczy odciąć górę chleba, wydrążyć miąższ i podgrzać chleb w piekarniku. Następnie jeszcze ciepły bochenek wypełniamy żurkiem.
Mniej popularnym dodatkiem do żurku jest drożdżowa babka - babkę razem z lukrem i rodzynkami kroimy na kawałki i dodajemy do żurku. To ciekawe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku.
Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Jedną z najbardziej popularnych przypraw do żurku jest majeranek. Na ok. 2 litry zupy możemy spokojnie dodać 2 łyżki majeranku. Przyprawa ta podkreśli smak żurku i nada mu wyrazistości.