9/10
Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W...

Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W przeciwieństwie do suszenia - przy marynowaniu wybieramy najmniejsze okazy. Czyścimy grzyby jak do spożycia, a następnie gotujemy krótko w osolonej wodzie. Równolegle przygotowujemy zalewę octową. W tym celu zagotowujemy w garnku:

> 1 szklankę octu
> 3 szklanki wody
> 1 łyżkę soli
> 3 łyżki cukru
> pokrojoną drobno cebulę
> 2 liście laurowe
> 3 ziarna ziela angielskiego
> 8 ziaren pieprzu
> ew. 2 łyżeczki gorczycy

Podgotowane grzybki wkładamy do słoików i zalewamy wywarem octowym.

10/10
Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką...

Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką zawartość chityny. Nie powinny spożywać ich osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem pokarmowym, a także osoby starsze i dzieci poniżej 6 roku życia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Niezawodne ciasto ucierane z wiśniami. Zrobisz je raz-dwa!

Niezawodne ciasto ucierane z wiśniami. Zrobisz je raz-dwa!

Gala Kwiatowa, Moto Weteran Bazar i Senioralia. Co robić w weekend?

Gala Kwiatowa, Moto Weteran Bazar i Senioralia. Co robić w weekend?

Polecamy

Makabryczne odkrycie: szczątki dwóch małych dziewczynek! Policja zatrzymała matkę

AKTUALIZACJA
Makabryczne odkrycie: szczątki dwóch małych dziewczynek! Policja zatrzymała matkę

Grochowska, Cielecka, Rosati i inne gwiazdy na premierze „Nieobliczalnej”

Grochowska, Cielecka, Rosati i inne gwiazdy na premierze „Nieobliczalnej”

Kompromitująca porażka Polaków ze Słowacją. Tak źle już dawno nie było. [ZDJĘCIA]

GORĄCY TEMAT
Kompromitująca porażka Polaków ze Słowacją. Tak źle już dawno nie było. [ZDJĘCIA]