Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak się pracuje w mobilnej restauracji? Food trucki w Gastronomiku

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Grzegorz Gałasiński
Jak wygląda praca w mobilnej restauracji mogli zobaczyć i wypytać wczoraj uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Na teren szkoły przyjechały food trucki serwujące specjały tzw. kuchni ulicznej.

- Spotkanie miało na celu przede wszystkim pokazanie i przybliżenie młodzieży tej formy pracy i prowadzenia działalności gastronomicznej – mówi Jolanta Krześlak, szefowa warsztatu szkolnego i nauczycielka przedmiotów zawodowych.
Food trucki w ostatnich latach biją rekordy popularności. Amatorzy fast foodów uwielbiają odwiedzać specjalnie organizowane zloty czy imprezy z ich udziałem.

- Bardzo mnie interesuje, jak wygląda praca w food trucku – mówi Piotr Cydzik, z III klasy technikum. - Chciałby nawet zatrudnić się, by zdobyć doświadczenie, bo myślałem już o prowadzeniu takiej działalności.

- To ciężka praca – trzeba wszystko wcześniej przygotować, zorganizować doskonale pracę, być przygotowanym na to, że natężenie ruchu podczas imprezy jest różne – że są momenty, gdy ustawia się kolejka i trzeba ogarniać dużo zamówień jednocześnie – dodaje Adrian Kolasa, maturzysta. - Warto też podkreślić, że fast food z food trucka nie musi kojarzyć się z czymś niezdrowym.
- Zaprezentowaliśmy, że można szybko wydawać jedzenie świeże, smaczne, wysokiej jakości – mówi Piotr Kwiatkowski, właściciel food trucka, serwującego włoskie panini. - Proponujemy panini z wołowiną, kurczakiem, serami dojrzewającymi, pleśniowymi, świeżymi sałatami, ziołami, grillowanymi warzywami, sosami, które sami robimy. W moim przekonaniu – co też chcieliśmy przekazać uczniom – food truck to świetny pomysł na własny biznes.

Uczniowie oglądali mobilne kuchnie od środka, poznawali ich wyposażenie, dopytywali o to, jak działają, skąd czerpią prąd czy wodę. Chcieli też się dowiedzieć, ile kosztują auta, naczepy, namioty oraz sprzęt do mobilnej restauracji czy kawiarni oraz czy inwestycja się opłaca, a także jak wygląda takie z nią trochę cygańskie życie w sezonie.

od 7 lat
Wideo

echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak się pracuje w mobilnej restauracji? Food trucki w Gastronomiku - Express Ilustrowany

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki