Jak smakuje Miedziana Dziewica z Łodzi?

    Jak smakuje Miedziana Dziewica z Łodzi?

    mar

    Dziennik Łódzki

    Aktualizacja:

    Dziennik Łódzki

    Jak smakuje Miedziana Dziewica z Łodzi?
    1/2
    przejdź do galerii
    Do Łodzi przybywa Miedziana Dziewica. Mocna, intrygująca i atrakcyjna uszczęśliwi wszystkich spragnionych. Takie ma być pierwsze piwo z łódzkiej Piwoteki, które ma swą premierę już 14 czerwca.
    Miedziana Dziewica to pierwsze piwo z pierwszego łódzkiego browaru kontraktowego - Browaru Piwoteka. Piwo powstaje według oryginalnej łódzkiej receptury, warzone jest jednak w PIVOVARIA MiniBrowar w Radomiu.

    Miedziana Dziewica to Extra Special/Strong Bitter - najmocniejsza wersja angielskiego bittera. Piwo mocno chmielone, nie pozbawione jednak wyraźnej, złożonej słodowości. Można w nim znaleźć nuty ciasteczkowe i karmelowe, które łączą się z goryczką i smakiem angielskich chmieli. Łódzka Dziewica ma 13% ekstraktu i 5,2% alkoholu.

    Skąd nazwa? Twórcy piwa podkreślają, że to pierwsze, dziewicze piwo z łódzkiej Piwoteki, a jego barwa ma miedziany odcień. Poza tym narodziny piwa zbiegają się w czasie z przyjazdem do Łodzi legendarnej grupy Iron Maiden (tłum. Żelazna Dziewica), której fanami są "rodzice" Miedzianej Dziewicy.

    Etykietę piwa zaprojektował Jarosław Puta.

    Wszyscy, którzy chcieliby się przekonać jak smakuje łódzka Miedziana Dziewica, mogą wybrać się od piątku do Piwoteki przy ul. 6 sierpnia 1/3.

    Czytaj treści premium w Dzienniku Łódzkim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Mój reporter

    Zadaj pytanie swojemu reporterowi!

    Chcesz wiedzieć co wydarzyło się przed chwilą na Twojej ulicy?
    Zastanawiasz się gdzie zjesz w Łodzi najsmaczniejsze lody?
    Szukasz miejsc parkingowych w centrum?
    Chcesz wiedzieć ile zarabia prezydent?
    A może masz inne pytanie związane z naszym miastem?
    Zadaj je, a nasz reporter poszuka odpowiedzi!

    Dane kontaktowe

    Dziękujemy za przesłanie pytania, prosimy o cierpliwość. Opublikujemy je na stronie Mojego_reportera kiedy redakcja rozpocznie prace nad odpowiedzią.

    Oświadczenia:

    Użytkownik, który podał w powyższym formularzu dane osobowe klikając przycisk "WYŚLIJ" potwierdza, że: (czytaj dalej)
    • został poinformowany, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak konieczne do publikacji przekazanych materiałów
    • został poinformowany, że jego dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Domaniewskiej 45, dla celów korzystania i publikacji przekazanych materiałów w internecie i prasie drukowanej, oznaczenia ich imieniem i nazwiskiem / nazwą autora oraz kontaktu z Użytkownikiem i korzystania przez Operatora z udzielonej mu na podstawie Regulaminu przez Użytkownika licencji
    • został poinformowany, że Polska Press Sp. z o.o. jest administratorem danych osobowych. Właściciel danych ma prawo wglądu do swoich danych oraz ich poprawiania siedzibie spółki. Nadto ma prawo w każdym czasie wyrazić sprzeciw oraz cofnąć zgodę na przetwarzanie przez Spółkę danych w zakresie przewidzianym przez przepisy. Oświadczenia woli o w/w treści powinny by ze względów bezpieczeństwa wyrażone na piśmie.

    Komentarze (3)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Szczoch Łódżki

    może... (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 26 / 29

    full - mocny

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Mocz Łódzkiego Lumpa

    proponuję. (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 23 / 26

    chorego na cukrzycę.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    pifko

    pisztolet (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 26 / 19

    Moja nazwa to porter bałucki lub lekkie bałuckie, jakies regionale. ave

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    Najlepsze prezenty dla kobiety na urodziny i imieniny

    Najlepsze prezenty dla kobiety na urodziny i imieniny

    Szamanie na ekranie - nowy program kulinarny

    Szamanie na ekranie - nowy program kulinarny