Warsztaty w Centrum Edelmana
Ponad 20 osób wybrało się w niedzielne przedpołudnie do Centrum Dialogu im. Marka Edelmana, by nauczyć się gotować wietnamską zupę pho. Warsztaty pod hasłem "Jak smakuje Wietnam?" poprowadziła Lilly Tran, restauratorka i ambasadorka kuchni wietnamskiej w Łodzi.
Uczestnicy zajęć uczyli się gotować nie tylko zupę pho, ale także sajgonki i pierożki w cieście ryżowym.
Czytaj dalej
Warsztaty w Centrum Edelmana
- Wybór dań był prosty: pho to najbardziej znana wietnamska zupa na całym świecie - mówi Lilly Tran. - Przygotowuje się ją ok. osiem godzin, najlepiej poświęcić na to dwa dni. Pierwszego dnia można ugotować wywar i poświecić na to 3-4 godziny, a następnego dnia gotować dalej. Tę zupę można przygotować w kilku wersjach smakowych, w zależności od upodobań kulinarnych: na kościach wołowych, wywarze warzywnym czy porcji rosołowej. Nie zawsze da się zastosować oryginalne składniki: w Wietnamie używamy ogon wołowy, w Polsce zastępujemy go kośćmi wołowymi.
Czytaj dalej
Warsztaty w Centrum Edelmana
Restauratorka zaznaczyła, że niedzielna pogoda była idealna na zupę pho, gdyż jest to danie rozgrzewające. Podkreśliła, że kuchnia wietnamska w Łodzi jest ciągle mało popularna i przypominała, że dlatego otworzyła restaurację wietnamską przy ul. Piotrkowskiej.
W warsztatach wzięli udział nie tylko dorośli amatorzy gotowania, ale także dzieci. Magdalena Prasoł przyszła z czteroletnim synem Teo.
Czytaj dalej
Warsztaty w Centrum Edelmana
- Staram się, by syn miał różne doświadczenia, uczył sie wielu rzeczy - mówi pani Magdalena. - Szukam różnorodnej oferty spędzania wolnego czasu dla syna, a takie warsztaty to jednak inne doświadczenie. Poza tym lubię kuchnię wietnamską.
Pani Natalia o warsztatach dowiedziała się, gdy przyszła zapisać córkę Polę na półkolonie, które organizuje Centrum Dialogu.
Czytaj dalej