MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak ugotować kaszę gryczaną? Z tym sposobem będzie sypka, pachnąca i smaczna. Doprawiam ją nieoczywistymi przyprawami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ugotowanie kaszy gryczanej na sypko nie musi być trudne. Wystarczy trzymać się prostych zasad, które gwarantują zachowanie konsystencji. Zazwyczaj doprawiam je kilkoma przyprawami, które częściej kojarzysz z szarlotką niż gotowaniem dodatku do mięsa. To właśnie one nadają kaszy pięknego zapachu, a także poprawiają trawienie. Poznaj przepis na gotowanie kaszy gryczanej na sypko.

W skrócie

Ugotowana kasza gryczana na sypko przydaje się do wielu dań obiadowych. Szczególnie kojarzymy ją w zestawie z kiszonym ogórkiem, sosem pieczarkowym lub gulaszem wieprzowym. Zachęcam cię, aby kupować kaszę gryczaną na wagę, a nie podzieloną na plastikowe woreczki. Anna Rokicka-Żuk w serwisie Strona Zdrowia pisała, że kasza gotowana w woreczku zwiększa ilość zjadanego przez ciebie plastiku oraz pozbawia kaszę wartości odżywczych np.: witamin z grupy B. Niech ten argument przekona cię, że najsmaczniejsza i najzdrowsza będzie kasza na wagę. Wystarczy odmierzyć 1 szklankę kaszy na 2,5 szklanki wody. Jeśli chcesz ugotować kaszę na sypko bez przypraw to po opłukaniu wsyp ją do garnka z wrzącą i osoloną wodą i gotuj przez 12 minut. Następnie odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby wchłonęła resztę wody.

Widok od przodu na kaszę gryczaną na sypko
Kasza ugotowana na sypko ma wiele zastosowań. Wystarczy okrasić ją masłem i doprawić solą i pieprzem. Można także eksperymentować z wyrazistymi przyprawami jak kminek, goździki i liść laurowy. 123rf.com/qwartm/zdjęcie ilustracyjne

Kasza gryczana na sypko – przepis z rozgrzewającymi przyprawami

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 2,5 szklanki (600 ml wody),
  • 2 goździki,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do podania.

Jak zrobić kaszę gryczaną na sypko?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku odmierz kasze i przepłucz pod bieżącą wodą na sitku.
  2. W garnku z grubym dnem dodaj mielony kminek, ziele angielskie i goździki i upraż przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
  3. Przyprawy zalej wodą, dorzuć listek laurowy i sos sojowy.
  4. Do wrzątku wsyp kaszę gryczaną, wymieszaj i gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 12 minut.
  5. Mieszaj od czasu do czasu, sprawdzając konsystencje kaszy.
  6. Następnie odstaw kaszę gryczaną pod przykryciem do wystudzenia.
  7. Na koniec dodaj do ciepłej kaszy masło, wymieszaj ją i przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Może cię także zainteresować:

Zastosowanie kaszy gryczanej ugotowanej na sypko

W ten sposób ugotowana kasza gryczana będzie pysznie smakować również jako farsz do pierogów lub naleśników. Z takiej kaszy możesz zrobić także zapiekankę, albo kotlety. Ponadto świetnie smakuje podany do dań mięsnych, a także do wegetariańskich kotletów z tofu lub selera.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak ugotować kaszę gryczaną? Z tym sposobem będzie sypka, pachnąca i smaczna. Doprawiam ją nieoczywistymi przyprawami - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki