Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak urządzić domowego grilla? Sprawdzone przepisy na dania z grilla, które przyrządzisz w domu

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wypróbuj sprawdzone przepisy na dania z grilla, które przygotujesz w domu
Wypróbuj sprawdzone przepisy na dania z grilla, które przygotujesz w domu 123RF
Kiepska pogoda i obostrzenia związane z pandemią nie sprzyjają organizowaniu spotkań przy ogrodowym grillu w gronie znajomych. Grillowe party można jednak urządzić w domu w gronie najbliższych. Wypróbuj sprawdzone przepisy na dania, które przygotujesz w domu, wykorzystując do tego dostępne na rynku urządzenia – steak house grill lub hamburger maker.

Wspólne chwile z dziećmi to dla wielu rodziców luksus, na który wcześniej nie mieli czasu. Ostatni rok pokazał, że tendencja może ulec całkowitej zmianie. Zgodnie z raportem Komisji Europejskiej (Europejski Instytut ds. Równości Kobiet i Mężczyzn) w 2020 r. 40 proc. Europejczyków przeszło na pracę zdalną. Badania pokazują jednak, że nawet jeśli obydwoje partnerów pracowało z domu, to większość obowiązków domowych przejęły kobiety. W wyniku czego spędzały średnio 62 godziny tygodniowo opiekując się właśnie dziećmi. Dla porównania: mężczyźni spędzali na takiej opiece średnio 36 godzin w tygodniu. Jak wykorzystać czas z dziećmi bardziej efektywnie? Jednym z pomysłów jest domowe grillowe party.

Poznaj modne w tym sezonie przepisy na dania z domowego grilla.

Grillowany kurczak teriyaki
Delikatne grillowane mięso kurczaka i słodko-słony sos teriyaki są połączeniem, które pokocha każde dziecko i dorosły. Dzięki moczeniu mięsa w solance i użyciu mieszanki przypraw, kurczak jest wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Jeśli więc szukamy dania, które sprosta oczekiwaniom największych koneserów i najmniejszych niejadków, z całą pewnością powinniśmy postawić na kurczaka.

W jego przygotowaniu pomoże nam steak house grill. Z jego pomocą kurczak upiecze się szybko i równomiernie, a sama potrawa będzie zawierała zdecydowanie mniej tłuszczu.

Przepis
Składniki:

  • 0,8 kg udka z kurczaka,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 50 ml oleju.
  • Mieszanka przypraw:
  • łyżka papryki słodkiej,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • łyżka soli.

Glazura:

  • 0,1 kg sosu teriyaki,
  • 5 ząbków czosnku (przetarty),
  • 2 g kolendry w ziarnach (roztarta),
  • sok z limonki,
  • 50 g cukru brązowego.

Wykonanie:

  • Udka z kurczaka wyluzuj z kości (wyjmij kości z podudzi).
  • Wodę wymieszaj z solą i włóż do niej udka. Następnie odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
  • Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj.
  • Mieszankę przypraw rozetrzyj dokładnie w moździerzu.
  • Po wyjęciu kurczaka z solanki, mięso opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Osuszone udka natrzyj mieszanką przypraw i olejem.
  • Udka nakłuj na długie patyczki do szaszłyków.
  • Rozgrzej grilla (najlepiej wertykalnego) i opiekaj udka ok. 20 minut.
  • Na 5 minut przed końcem grillowania, udka wyjmij i posmaruj wcześniej przygotowaną glazurą. Następnie włóż ponownie do pieczenia na ostatnie kilka minut.

Najlepiej smakuje podany z ryżem jaśminowym.
Źródło: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy

Zielony Wegeburger
Dla dzieci, które są na diecie wegetariańskiej lub chcą spróbować czegoś nowego, możemy przygotować burgery z kalafiora. Pomimo tego, że w ich przygotowaniu nie wykorzystujemy mięsa, burgery nadal są bardzo smaczne i sycące.

Kotlet na bazie kalafiora i komosy ryżowej będzie idealnie komponował się z sosem z dodatkiem czosnku, orzeszków pinii i świeżej bazylii. Całość dania zamkną nasze ulubione dodatki to jest ogórek, pomidory lub sałata.

Do przygotowania tej potrawy możemy użyć hamburger maker.

Przepis

  • Składniki na 8 sztuk:
  • 8 bułek do hamburgerów,
  • kalafior,
  • trzy czwarte szklanki komosy ryżowej (quinoa),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • trzy czwarte szklanki bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Mieszanka przypraw:

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki chili,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka czosnku suszonego.

Sos:

  • 100 g majonezu,
  • 30 g jogurtu greckiego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 20 g startego parmezanu,
  • 20 g orzeszków pinii,
  • pęczek świeżej bazylii.

Dodatki:

  • ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 8 liści sałaty.

Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Kalafiora pokrój w większe różyczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw.
  • Całość piecz 20-30 minut aż kalafior będzie bardziej miękki i delikatnie zarumieniony.
  • W czasie, kiedy kalafior się piecze, ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Po upieczeniu wyjmij kalafiora z piekarnika i przestudź.
  • Zblenduj kalafior w taki sposób, aby pozostały małe kawałki (nie może być to puree).
  • Przełóż kalafiora do miski, dodaj ugotowaną komosę, pozostałe przyprawy, jajka skrobię i bułkę tartą.
  • Z przygotowanej masy uformuj kotleciki (wyjdzie 8-10 kotletów). Jeśli całość będzie zbyt kleista, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
  • Rozgrzej grilla i smaż burgery ok. 6-8 minut.
  • Składniki sosu (oprócz majonezu) umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity sos, a następnie dodaj majonez i wymieszaj. Na koniec dopraw solą.
  • Przygotuj burgery. Przekrój bułki, posmaruj sosem, dodaj kotlet, ułóż sałatę, pomidora i ogórka.

Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz dodać jeszcze nieco papryczek jalapeno.
Źródło: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy

Karkówka BBQ z sosem Worcestershire
Żaden grill nie może obejść się bez pysznej, soczystej karkówki. Rozpływające się w ustach mięso pokryte aromatyczną glazurą, będzie idealnie komponowało się z wiosennymi sałatkami i z całą pewnością przypadnie do gustu. Co więcej, karkówka sprawdzi się nie tylko podczas grilla, ale także w trakcie rodzinnego obiadu, gdzie możemy podać ją jako danie główne.

Kluczem do uzyskania głębokiego smaku tej potrawy jest odpowiednio długi czas marynowania mięsa i specjalna glazura, pełna aromatycznych dodatków. Zanim przystąpimy do pieczenia karkówki powinniśmy ją wcześniej moczyć w kąpieli wodnej przez przynajmniej 12 godzin. Dzięki temu mięso stanie się delikatniejsze i bardziej soczyste.

Wykorzystując grill wertykalny nie tylko błyskawicznie upieczemy mięso, ale ograniczymy również ilość znajdującego się w daniu tłuszczu. Jest to ogromny atut w momencie, gdy przygotowujemy imprezę dla dzieci. Zdrowa i zbilansowana dieta jest w tym wieku bardzo ważna..

Przepis
Składniki:

  • kilogram karkówki wieprzowej,
  • 2 l wody,
  • 30 g soli,
  • 5 g cukru brązowego.

Glazura:

  • 5 g czosnku suszonego,
  • 20 g cukru brązowego,
  • 25 ml whisky (dowolnej),
  • 120 g ketchupu,
  • 2 łyżki sosu Worcestershire,
  • kilka kropel tabasco,
  • szczypta kolendry mielonej,
  • szczypta gorczycy mielonej.

Wykonanie:

  • Na początku karkówkę wyporcjuj na plastry grubości ok. 1,5 cm.
  • Wodę wymieszaj z solą i cukrem, a następnie włóż do niej mięso. Całość odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
  • Po wyjęciu karkówki z wody, mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj i wrzuć do nich plastry karkówki na ok. godzinę.
  • Mięso piecz w grillu wertykalnym ok. 15-20 minut i co jakiś czas smaruj glazurą.

Źródło: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy
Burger w amerykańskim stylu z bazyliowym pesto
Jednym z najbardziej znanych i lubianych burgerów jest oczywiście burger z wołowiną. Delikatne mięso, aromatyczny sos i warzywne dodatki sprawiają, że niezmiennie jest on prawdziwą gwiazdą przyjęć, uwielbianą przez wszystkie dzieci.

Jeśli chcemy nieco urozmaicić i odświeżyć tę klasykę, możemy do mięsa na kotlety dodać czerwoną cebulkę, korniszony i sosy. Dzięki temu podkreślimy jego smak, a dodatkowo zapewnimy naszym małym gościom kolejną porcję warzyw.

Przygotowanie burgera jest bardzo proste i zajmie nam dosłownie kilka minut. Zielony sos z bazyliowym pesto nada mu lekkości, a ulubione warzywa i mozzarella dopełnią smak całej potrawy. Z hamburger maker w 10 minut idealnie podsmaży kotlety i podgrzejemy bułki.

Przepis
Składniki na 4 sztuki:

  • 4 bułki do hamburgerów,
  • 600 g wołowiny mielonej np. rostbef,
  • 4 ogórki korniszony,
  • 50 g czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki sosu Worcestershire,
  • 3 żółtka,
  • do smaku: sól, pieprz.

Dodatki:

  • pomidor (plastry),
  • cebula czerwona (w plasterkach),
  • 50 g rukoli,
  • mozzarella (kulka).

Sos:

  • 2 łyżki pesto bazyliowego,
  • 100 g majonezu,
  • 30 g jogurtu naturalnego.

Wykonanie:

  • Korniszony i cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do mięsa z pozostałymi składnikami.
  • Dopraw do smaku i wymieszaj.
  • Formuj kotlety grubości ok. 1,5-2 cm i grilluj ok. 8-10 minut.
  • Składniki sosu dokładnie wymieszaj.
  • Bułki przekrój na połówki i przypiecz na podgrzewaczu do pieczywa.
  • Na koniec, bułkę posmaruj sosem bazyliowym, nałóż rukolę, kotlet burgera, plastry mozzarelli i pozostałe warzywa.
  • Całość polej sosem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki