Wspólne chwile z dziećmi to dla wielu rodziców luksus, na który wcześniej nie mieli czasu. Ostatni rok pokazał, że tendencja może ulec całkowitej zmianie. Zgodnie z raportem Komisji Europejskiej (Europejski Instytut ds. Równości Kobiet i Mężczyzn) w 2020 r. 40 proc. Europejczyków przeszło na pracę zdalną. Badania pokazują jednak, że nawet jeśli obydwoje partnerów pracowało z domu, to większość obowiązków domowych przejęły kobiety. W wyniku czego spędzały średnio 62 godziny tygodniowo opiekując się właśnie dziećmi. Dla porównania: mężczyźni spędzali na takiej opiece średnio 36 godzin w tygodniu. Jak wykorzystać czas z dziećmi bardziej efektywnie? Jednym z pomysłów jest domowe grillowe party.
Poznaj modne w tym sezonie przepisy na dania z domowego grilla.
Grillowany kurczak teriyaki
Delikatne grillowane mięso kurczaka i słodko-słony sos teriyaki są połączeniem, które pokocha każde dziecko i dorosły. Dzięki moczeniu mięsa w solance i użyciu mieszanki przypraw, kurczak jest wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Jeśli więc szukamy dania, które sprosta oczekiwaniom największych koneserów i najmniejszych niejadków, z całą pewnością powinniśmy postawić na kurczaka.
W jego przygotowaniu pomoże nam steak house grill. Z jego pomocą kurczak upiecze się szybko i równomiernie, a sama potrawa będzie zawierała zdecydowanie mniej tłuszczu.
Przepis
Składniki:
- 0,8 kg udka z kurczaka,
- 2 l wody,
- 2 łyżki soli,
- 50 ml oleju.
- Mieszanka przypraw:
- łyżka papryki słodkiej,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki gorczycy,
- pół łyżeczki kardamonu,
- łyżka soli.
Glazura:
- 0,1 kg sosu teriyaki,
- 5 ząbków czosnku (przetarty),
- 2 g kolendry w ziarnach (roztarta),
- sok z limonki,
- 50 g cukru brązowego.
Wykonanie:
- Udka z kurczaka wyluzuj z kości (wyjmij kości z podudzi).
- Wodę wymieszaj z solą i włóż do niej udka. Następnie odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
- Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj.
- Mieszankę przypraw rozetrzyj dokładnie w moździerzu.
- Po wyjęciu kurczaka z solanki, mięso opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
- Osuszone udka natrzyj mieszanką przypraw i olejem.
- Udka nakłuj na długie patyczki do szaszłyków.
- Rozgrzej grilla (najlepiej wertykalnego) i opiekaj udka ok. 20 minut.
- Na 5 minut przed końcem grillowania, udka wyjmij i posmaruj wcześniej przygotowaną glazurą. Następnie włóż ponownie do pieczenia na ostatnie kilka minut.
Najlepiej smakuje podany z ryżem jaśminowym.
Źródło: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy
Zielony Wegeburger
Dla dzieci, które są na diecie wegetariańskiej lub chcą spróbować czegoś nowego, możemy przygotować burgery z kalafiora. Pomimo tego, że w ich przygotowaniu nie wykorzystujemy mięsa, burgery nadal są bardzo smaczne i sycące.
Kotlet na bazie kalafiora i komosy ryżowej będzie idealnie komponował się z sosem z dodatkiem czosnku, orzeszków pinii i świeżej bazylii. Całość dania zamkną nasze ulubione dodatki to jest ogórek, pomidory lub sałata.
Do przygotowania tej potrawy możemy użyć hamburger maker.
Przepis
- Składniki na 8 sztuk:
- 8 bułek do hamburgerów,
- kalafior,
- trzy czwarte szklanki komosy ryżowej (quinoa),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- trzy czwarte szklanki bułki tartej,
- 3 jajka,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Mieszanka przypraw:
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki chili,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka czosnku suszonego.
Sos:
- 100 g majonezu,
- 30 g jogurtu greckiego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 20 g startego parmezanu,
- 20 g orzeszków pinii,
- pęczek świeżej bazylii.
Dodatki:
- ogórek,
- 2 pomidory,
- 8 liści sałaty.
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Kalafiora pokrój w większe różyczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw.
- Całość piecz 20-30 minut aż kalafior będzie bardziej miękki i delikatnie zarumieniony.
- W czasie, kiedy kalafior się piecze, ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po upieczeniu wyjmij kalafiora z piekarnika i przestudź.
- Zblenduj kalafior w taki sposób, aby pozostały małe kawałki (nie może być to puree).
- Przełóż kalafiora do miski, dodaj ugotowaną komosę, pozostałe przyprawy, jajka skrobię i bułkę tartą.
- Z przygotowanej masy uformuj kotleciki (wyjdzie 8-10 kotletów). Jeśli całość będzie zbyt kleista, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
- Rozgrzej grilla i smaż burgery ok. 6-8 minut.
- Składniki sosu (oprócz majonezu) umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity sos, a następnie dodaj majonez i wymieszaj. Na koniec dopraw solą.
- Przygotuj burgery. Przekrój bułki, posmaruj sosem, dodaj kotlet, ułóż sałatę, pomidora i ogórka.
Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz dodać jeszcze nieco papryczek jalapeno.
Źródło: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy
Karkówka BBQ z sosem Worcestershire
Żaden grill nie może obejść się bez pysznej, soczystej karkówki. Rozpływające się w ustach mięso pokryte aromatyczną glazurą, będzie idealnie komponowało się z wiosennymi sałatkami i z całą pewnością przypadnie do gustu. Co więcej, karkówka sprawdzi się nie tylko podczas grilla, ale także w trakcie rodzinnego obiadu, gdzie możemy podać ją jako danie główne.
Kluczem do uzyskania głębokiego smaku tej potrawy jest odpowiednio długi czas marynowania mięsa i specjalna glazura, pełna aromatycznych dodatków. Zanim przystąpimy do pieczenia karkówki powinniśmy ją wcześniej moczyć w kąpieli wodnej przez przynajmniej 12 godzin. Dzięki temu mięso stanie się delikatniejsze i bardziej soczyste.
Wykorzystując grill wertykalny nie tylko błyskawicznie upieczemy mięso, ale ograniczymy również ilość znajdującego się w daniu tłuszczu. Jest to ogromny atut w momencie, gdy przygotowujemy imprezę dla dzieci. Zdrowa i zbilansowana dieta jest w tym wieku bardzo ważna..
Przepis
Składniki:
- kilogram karkówki wieprzowej,
- 2 l wody,
- 30 g soli,
- 5 g cukru brązowego.
Glazura:
- 5 g czosnku suszonego,
- 20 g cukru brązowego,
- 25 ml whisky (dowolnej),
- 120 g ketchupu,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- kilka kropel tabasco,
- szczypta kolendry mielonej,
- szczypta gorczycy mielonej.
Wykonanie:
- Na początku karkówkę wyporcjuj na plastry grubości ok. 1,5 cm.
- Wodę wymieszaj z solą i cukrem, a następnie włóż do niej mięso. Całość odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- Po wyjęciu karkówki z wody, mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj i wrzuć do nich plastry karkówki na ok. godzinę.
- Mięso piecz w grillu wertykalnym ok. 15-20 minut i co jakiś czas smaruj glazurą.
Źródło: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy
Burger w amerykańskim stylu z bazyliowym pesto
Jednym z najbardziej znanych i lubianych burgerów jest oczywiście burger z wołowiną. Delikatne mięso, aromatyczny sos i warzywne dodatki sprawiają, że niezmiennie jest on prawdziwą gwiazdą przyjęć, uwielbianą przez wszystkie dzieci.
Jeśli chcemy nieco urozmaicić i odświeżyć tę klasykę, możemy do mięsa na kotlety dodać czerwoną cebulkę, korniszony i sosy. Dzięki temu podkreślimy jego smak, a dodatkowo zapewnimy naszym małym gościom kolejną porcję warzyw.
Przygotowanie burgera jest bardzo proste i zajmie nam dosłownie kilka minut. Zielony sos z bazyliowym pesto nada mu lekkości, a ulubione warzywa i mozzarella dopełnią smak całej potrawy. Z hamburger maker w 10 minut idealnie podsmaży kotlety i podgrzejemy bułki.
Przepis
Składniki na 4 sztuki:
- 4 bułki do hamburgerów,
- 600 g wołowiny mielonej np. rostbef,
- 4 ogórki korniszony,
- 50 g czerwonej cebuli,
- 2 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki sosu Worcestershire,
- 3 żółtka,
- do smaku: sól, pieprz.
Dodatki:
- pomidor (plastry),
- cebula czerwona (w plasterkach),
- 50 g rukoli,
- mozzarella (kulka).
Sos:
- 2 łyżki pesto bazyliowego,
- 100 g majonezu,
- 30 g jogurtu naturalnego.
Wykonanie:
- Korniszony i cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do mięsa z pozostałymi składnikami.
- Dopraw do smaku i wymieszaj.
- Formuj kotlety grubości ok. 1,5-2 cm i grilluj ok. 8-10 minut.
- Składniki sosu dokładnie wymieszaj.
- Bułki przekrój na połówki i przypiecz na podgrzewaczu do pieczywa.
- Na koniec, bułkę posmaruj sosem bazyliowym, nałóż rukolę, kotlet burgera, plastry mozzarelli i pozostałe warzywa.
- Całość polej sosem.
Źródło: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy
Tanie domy w okolicach Łodzi. Domy koło Łodzi tańsze od kawalerki w Łodzi? Oferty tanich nieruchomości w okolicy Łodzi!
Łódzkie. Ile można zarobić przy zbiorach i innych pracach? Rolnicy i ogrodnicy z województwa łódzkiego poszukują pracowników
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?