Jak wykorzystać mleko w chorobie? Sposób babć na przeziębienie. Mleko z czosnkiem i miodem na pierwsze objawy przeziębienia 22.12.2022

Katarzyna Bil
Katarzyna Bil
Sezon jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom i infekcjom. Jak nie chorować? Co stosować na pierwsze objawy przeziębienia? Wypróbuj sposób przekazywany i stosowany od lat. Jak mleko z czosnkiem może pomóc z przeziębieniem? Właściwości mleka. Kto nie może spożywać mleka.
Sezon jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom i infekcjom. Jak nie chorować? Co stosować na pierwsze objawy przeziębienia? Wypróbuj sposób przekazywany i stosowany od lat. Jak mleko z czosnkiem może pomóc z przeziębieniem? Właściwości mleka. Kto nie może spożywać mleka. pixabay.com
Sezon jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom i infekcjom. Jak nie chorować? Co stosować na pierwsze objawy przeziębienia? Wypróbuj sposób przekazywany i stosowany od lat. Jak mleko z czosnkiem może pomóc z przeziębieniem? Właściwości mleka. Kto nie może spożywać mleka?

Objawy przeziębienia

Przeziębienie powoduje wiele wirusów. Dolegliwości, w przeciwieństwie do grypy, następują powoli. Przy przeziębieniu bardzo często występuje katar, lekki ból gardła oraz chrypka. Objawy zwykle mijają po kilku dniach i nie powodują powikłań.

Objawy przeziębienia:

  • ból gardła
  • katar lub zatkany nos
  • kaszel
  • kichanie,
  • chrypka
  • uczucie zmęczenia

Do przeziębienia może dojść drogą kropelkową, w czasie kontaktu z chorym oraz poprzez dotykanie zakażonych przedmiotów, jak np. klamki od drzwi, telefon itp.

Właściwości mleka

Mleko posiada wiele wartości odżywczych. Zawiera między innymi wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk oraz selen oraz wszystkie witaminy, poza witaminą C. Wszystkie te witaminy i minerały skutecznie wspierają nasz układ odpornościowy.

Mleko z czosnkiem i miodem

Połączenie mleka z czosnkiem i miodem to sposób na przeziębienie znany od wielu, wielu lat, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dzieje się tak, ponieważ mleko z czosnkiem jest bogate w witaminy i minerały, które sprzyjają naszemu zdrowiu. Warto, więc spożywać taką miksturę nie tylko w trakcie przeziębienia, ale też profilaktycznie, by zapobiegać chorobie. Miód świetnie sprawdzi się jako dodatek smakowy, ale również i przede wszystkim jako źródło wielu witamin.

Jak wykonać mleko z czosnkiem?

Do wykonania tego naturalnego antybiotyku potrzebujemy szklankę mleka, łyżkę miodu oraz duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze.
Mleko podgrzewamy w garnku, nie dopuszczając go do zagotowania. Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę miodu oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Pijemy od razu po przygotowaniu.

Taką miksturę warto wypić przed snem, ponieważ będzie sprzyjała wygrzaniu i wypoceniu organizmu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

iPolitycznie - Ustawa o wyrównywaniu szans w przygotowaniu - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie