1/23
Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności (!), co...
fot. Grzegorz Gałasiński

Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności (!), co plasuje nas na piątym miejscu w UE, gdzie średnia wynosi 173 kg - podaje Polski Instytut Ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny. W państwach Unii Europejskiej marnuje się rocznie około 88 mln ton żywności...

Jak nie marnować jedzienia? Czytaj na następnej stronie


2/23
Czy możemy to zmienić? Tak, jeśli zaczniemy od własnego...
fot. Grzegorz Gałasiński

Czy możemy to zmienić? Tak, jeśli zaczniemy od własnego gospodarstwa. Bo niemal w każdym łódzkim domu codziennie jakieś produkty żywnościowe lądują w koszu.
Czy można temu zapobiegać? Jak żyć w zgodzie z zasadami „zero waste”? Wskazówek udzielała uczestnikom sobotnich warsztatów kulinarnych w Porcie Łódź Klaudia Budny, szefowa restauracji Nie Lada Restobar, finalistka programu MasterChef. Pod jej kierunkiem entuzjaści sztuki kulinarnej wspólnie przygotowywali, a potem zajadali kaszotto z warzywami korzeniowymi, zupę meksykańską, fritattę i placuszki z miąższu z wyciśniętej na sok marchwi.

Jak wykorzystać pieczywo i wędlinę, żeby nie wylądowało w koszu? Czytaj dalej

3/23
Co najczęściej się marnuje w naszych domach?[/sc]...
fot. Grzegorz Gałasiński

Co najczęściej się marnuje w naszych domach?[/sc]
- Pieczywo – odpowiadali zgodnie uczestnicy warsztatów. - I wędlina.
- Jeśli pieczywo straciło świeżość, ale jeszcze zachowało wilgoć, nadaje się do spożycia - można je podpiec i będzie doskonałe – radziła Klaudia. - Można zrobić z niego grzanki, np. z serem, szynką, pomidorem. Gdy natomiast już jest całkiem wysuszone, najlepiej je utrzeć i mamy gotową tartą bułkę. Wędlinę zawsze można usmażyć czy wykorzystać do jakiejś gotowanej potrawy.

Na przykład do fritatty. To taki rodzaj omleta z różnymi dodatkami, np. cebulą, wędliną, pomidorem, szczypiorkiem. Z resztek serów z kolei możemy zrobić znakomite sosy lub zapiekanki.

4/23
A jak uniknąć marnowania żywności?...
fot. Grzegorz Gałasiński

A jak uniknąć marnowania żywności?
- Ważne jest, abyśmy kupowali mniej – radzi Klaudia. - Na zakupy najlepiej wybierajmy się zawsze z listą potrzebnych produktów. I też starajmy się nie chodzić do sklepu, gdy jesteśmy głodni. Wtedy naprawdę wrzucamy do koszyków za dużo wszystkiego.

Niewykorzystane produkty starajmy się dobrze przechowywać: mrozić lub pasteryzować. Aby sałata czy natka pietruszki zachowały dłużej świeżość wystarczy zawinąć je w wilgotny papierowy ręcznik. Resztki produktów z otwartych puszek przekładamy do zamykanych pojemników i wstawiamy do lodówki. Także w lodówce w pojemnikach na dole przechowujemy osobno warzywa i owoce.

Za tydzień w Porcie Łódź kolejne warsztaty kulinarne, w których można wziąć udział zapisując się mailowo pod adresem: [email protected]

Co się będzie działo za tydzień? Czytaj dalej

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kiedy przyjadą do Łodzi? Harlem Globetrotters rusza w trasę po Polsce

Kiedy przyjadą do Łodzi? Harlem Globetrotters rusza w trasę po Polsce

Wkrótce rozpoczną się XXVII Łódzkie Spotkania Baletowe w Teatrze Wielkim

Wkrótce rozpoczną się XXVII Łódzkie Spotkania Baletowe w Teatrze Wielkim

Barwna, żywa, teatralna bajka o najtrudniejszym z tematów w Teatrze im. S. Jaracza

Barwna, żywa, teatralna bajka o najtrudniejszym z tematów w Teatrze im. S. Jaracza

Zobacz również

DOZ Maraton Łódź już za tydzień. Będzie gorący doping

DOZ Maraton Łódź już za tydzień. Będzie gorący doping

Wkrótce rozpoczną się XXVII Łódzkie Spotkania Baletowe w Teatrze Wielkim

Wkrótce rozpoczną się XXVII Łódzkie Spotkania Baletowe w Teatrze Wielkim