1/23
Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności (!), co...
fot. Grzegorz Gałasiński

Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności (!), co plasuje nas na piątym miejscu w UE, gdzie średnia wynosi 173 kg - podaje Polski Instytut Ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny. W państwach Unii Europejskiej marnuje się rocznie około 88 mln ton żywności...

Jak nie marnować jedzienia? Czytaj na następnej stronie


2/23
Czy możemy to zmienić? Tak, jeśli zaczniemy od własnego...
fot. Grzegorz Gałasiński

Czy możemy to zmienić? Tak, jeśli zaczniemy od własnego gospodarstwa. Bo niemal w każdym łódzkim domu codziennie jakieś produkty żywnościowe lądują w koszu.
Czy można temu zapobiegać? Jak żyć w zgodzie z zasadami „zero waste”? Wskazówek udzielała uczestnikom sobotnich warsztatów kulinarnych w Porcie Łódź Klaudia Budny, szefowa restauracji Nie Lada Restobar, finalistka programu MasterChef. Pod jej kierunkiem entuzjaści sztuki kulinarnej wspólnie przygotowywali, a potem zajadali kaszotto z warzywami korzeniowymi, zupę meksykańską, fritattę i placuszki z miąższu z wyciśniętej na sok marchwi.

Jak wykorzystać pieczywo i wędlinę, żeby nie wylądowało w koszu? Czytaj dalej

3/23
Co najczęściej się marnuje w naszych domach?[/sc]...
fot. Grzegorz Gałasiński

Co najczęściej się marnuje w naszych domach?[/sc]
- Pieczywo – odpowiadali zgodnie uczestnicy warsztatów. - I wędlina.
- Jeśli pieczywo straciło świeżość, ale jeszcze zachowało wilgoć, nadaje się do spożycia - można je podpiec i będzie doskonałe – radziła Klaudia. - Można zrobić z niego grzanki, np. z serem, szynką, pomidorem. Gdy natomiast już jest całkiem wysuszone, najlepiej je utrzeć i mamy gotową tartą bułkę. Wędlinę zawsze można usmażyć czy wykorzystać do jakiejś gotowanej potrawy.

Na przykład do fritatty. To taki rodzaj omleta z różnymi dodatkami, np. cebulą, wędliną, pomidorem, szczypiorkiem. Z resztek serów z kolei możemy zrobić znakomite sosy lub zapiekanki.

4/23
A jak uniknąć marnowania żywności?...
fot. Grzegorz Gałasiński

A jak uniknąć marnowania żywności?
- Ważne jest, abyśmy kupowali mniej – radzi Klaudia. - Na zakupy najlepiej wybierajmy się zawsze z listą potrzebnych produktów. I też starajmy się nie chodzić do sklepu, gdy jesteśmy głodni. Wtedy naprawdę wrzucamy do koszyków za dużo wszystkiego.

Niewykorzystane produkty starajmy się dobrze przechowywać: mrozić lub pasteryzować. Aby sałata czy natka pietruszki zachowały dłużej świeżość wystarczy zawinąć je w wilgotny papierowy ręcznik. Resztki produktów z otwartych puszek przekładamy do zamykanych pojemników i wstawiamy do lodówki. Także w lodówce w pojemnikach na dole przechowujemy osobno warzywa i owoce.

Za tydzień w Porcie Łódź kolejne warsztaty kulinarne, w których można wziąć udział zapisując się mailowo pod adresem: [email protected]

Co się będzie działo za tydzień? Czytaj dalej

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Widzew Ruch. Tak było jesienią w Łodzi, tak będzie dziś na Stadionie Śląskim. Zdjęcia

Widzew Ruch. Tak było jesienią w Łodzi, tak będzie dziś na Stadionie Śląskim. Zdjęcia

Prognozy pogody na majówkę szaleją! Czy chłody ustąpią?

Prognozy pogody na majówkę szaleją! Czy chłody ustąpią?

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1  [GALERIA]

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1 [GALERIA]

Zobacz również

Niepowtarzalna domówka u O.S.T.R., czyli 120 Rap Fest w Atlas Arenie w Łodzi

Niepowtarzalna domówka u O.S.T.R., czyli 120 Rap Fest w Atlas Arenie w Łodzi

Pomidor w donicy na balkonie, pory w działkowym warzywniku. Ile kosztują sadzonki?

Pomidor w donicy na balkonie, pory w działkowym warzywniku. Ile kosztują sadzonki?