5/12
Nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw są grzyby,...
fot. gkrphoto/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Grzyby

Nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw są grzyby, zazwyczaj leśne, suszone i mrożone. To zwłaszcza prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, maślaki i kurki, ale też gatunki hodowlane – najczęściej pieczarki. Są nie tylko dodatkiem smakowym, który dopełnia walory bigosu, farszu do pierogów z kapustą czy kulebiaka, barszczu czy też zupy grzybowej. Nawet mała ilość kapeluszników podbija w daniu zawartość cennych antyoksydantów, które pomagają zwalczać w organizmie stan zapalny. Dodają też potrawom cennego błonnika, który wspomaga układ odpornościowy. A żeby były lżej strawne, trzeba je dusić zamiast smażyć – i łączyć z mniejszą ilością tłuszczu.

6/12
Dania takie jak ryba po grecku to kawałki pod pierzynką z...
fot. Kinek00/Getty Images

Zdrowe potrawy świąteczne. Warzywa korzeniowe

Dania takie jak ryba po grecku to kawałki pod pierzynką z warzyw: marchewki, pietruszki i selera. Zestaw ten stanowi też bazę bulionu na każdą z tradycyjnych świątecznych zup. Warzywa stanowią źródło cennych antyoksydantów i składników mineralnych, a jedzone w startej postaci są też źródłem poprawiającego trawienie błonnika. Warto dusić je zamiast smażyć, by miały mniej kalorii, a więcej związków korzystnych dla zdrowia.

7/12
Drobne ziarenka maku to skarbnica związków mineralnych,...
fot. gkrphoto/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Mak

Drobne ziarenka maku to skarbnica związków mineralnych, przede wszystkim wapnia, manganu i miedzi, a także witamin z grupy B, białka i przeciwutleniaczy, w tym związków poprawiających lipidogram krwi, oraz działających podobnie zdrowych tłuszczów. Aby składniki te były przyswajalne, nasiona muszą być zmielone – właśnie tak, jak w makowcu (czy też makowniku), kutii lub kluskach z makiem. Choć są to desery bardzo słodkie, mała porcja z pewnością wzbogaci jadłospis pod względem odżywczym.

8/12
Święta pachną przyprawami, które dodaje się nie tylko do...
fot. Monika Adamczyk/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Przyprawy korzenne

Święta pachną przyprawami, które dodaje się nie tylko do pierniczków, ciast, kompotów, pralin i innych słodkich specjałów. Choć są uważane głównie za źródło smaku, dodatki takie jak cynamon, kardamon, goździki, wanilia, anyż gwiaździsty czy imbir wzbogacają dania również w związki zwalczające stan zapalny, ułatwiające trawienie, zmniejszające powstawanie gazów oraz wspomagające przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zobacz, co te gimnastyczki potrafią zrobić ze swym ciałem

Zobacz, co te gimnastyczki potrafią zrobić ze swym ciałem

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia

Tłumy łodzian na otwarciu Muzeum Kanału "Dętka"

Tłumy łodzian na otwarciu Muzeum Kanału "Dętka"

Zobacz również

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia