Jak zrobić domowy syrop z imbiru? Na co pomaga syrop z imbiru? Jakie właściwości zdrowotne ma imbir? 4.10.2022

Norbert Uram
Norbert Uram
Imbir słynie ze swoich właściwości na całym świecie. Ta coraz bardziej popularna przyprawa jest bogata w witaminy A, B1, B2, C, E i K. Spożywanie Imbiru jest dobrym sposobem na dostarczenie do naszego organizmu składników odżywczych takich jak białka, tłuszcze węglowodany czy tłuszcze. Jest także cennym źródłem składników mineralnych takich jak potas, fosfor, żelazo czy wapń.Burak - na co działa, jakie są właściwości lecznicze?
Imbir słynie ze swoich właściwości na całym świecie. Ta coraz bardziej popularna przyprawa jest bogata w witaminy A, B1, B2, C, E i K. Spożywanie Imbiru jest dobrym sposobem na dostarczenie do naszego organizmu składników odżywczych takich jak białka, tłuszcze węglowodany czy tłuszcze. Jest także cennym źródłem składników mineralnych takich jak potas, fosfor, żelazo czy wapń.Burak - na co działa, jakie są właściwości lecznicze? pixaby.com
Udostępnij:
Przepis na syrop z imbiru. Syrop z imbiru wzmacnia odporność. Jak przygotować syrop z imbiru na zimowe wieczory? Od tysięcy lat imbir jest stosowany jako przyprawa lecznicza. Wiele badań naukowych potwierdza jego korzystne dla organizmu działanie. Imbir jest również wykorzystywany w wielu potrawach, jako dodatek do herbaty czy kawy. Zobacz przepis na naturalny lek z imbiru.

Syrop z imbiru na odporność

Spis treści

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE IMBIRU

Imbir słynie ze swoich właściwości na całym świecie. Ta coraz bardziej popularna przyprawa jest bogata w witaminy A, B1, B2, C, E i K. Spożywanie Imbiru jest dobrym sposobem na dostarczenie do naszego organizmu składników odżywczych takich jak białka, tłuszcze węglowodany czy tłuszcze. Jest także cennym źródłem składników mineralnych takich jak potas, fosfor, żelazo czy wapń.

Spożywanie imbiru wzmacnia układ odpornościowy. Imbir pomaga również przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem oraz ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jego zdrowotne właściwości wspierają także układ nerwowy i oddechowy.

KTO NIE POWINIEN JEŚĆ IMBIRU

Nadmierne spożywanie imbiru może wywołać niepożądane skutki takie jak biegunka, ból brzucha czy zgaga. Tej przyprawy, nawet jako dodatku do herbaty nie należy podawać dzieciom przed 12 miesiącem życia. W swojej diecie zrezygnować z imbiru powinny osoby chorujące na wrzody żołądka, dwunastnicy czy też refluks żołądkowy. Niewskazane jest również spożywanie przez osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz przyjmujące leki na obniżenie krzepliwości krwi lub na nadciśnienie.

SYROP Z IMBIRU - CO JEST POTRZEBNE

Aby przygotować syrop z imbiru będziemy potrzebować:

  • Korzeń imbiru - 250 g
  • Cytryna - 1 sztuka
  • Miód - 3-4 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Słoik

PRZEPIS NA SYROP Z IMBIRU

PAMIĘTAJ! W razie przeziębienia lub grypy należy udać się na wizytę u lekarza pierwszego kontaktu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Przez pandemię żyjemy o 2 lata krócej - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie