Specjalnie z okazji tłustego czwartku, przygotowaliśmy dla was przepis na proste i domowe pączki z lukrem! Poniżej znajdziecie wszelkie potrzebne składniki oraz prosty przepis na przygotowanie pysznych, domowych pączków na tłusty czwartek!
Do przygotowania tradycyjnych pączków z lukrem będziemy potrzebować:
- Drożdże świeże - 50 g
- Mąka pszenna - 500 g
- Masło - 100 g
- Żółtko - 4
- Jajko - 1
- Spirytus - 2 łyżeczki
- mleko - 250 ml
- cukier - 80 g
Do ciepłego mleka dodajemy 40 g cukru wraz z pokruszonymi drożdżami. Następnie dodajemy 4 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy na kilkanaście minut.
W tym czasie możemy roztopić masło, oraz przyszykować miskę z mąką.
W kolejnej misce mieszamy resztkę cukru razem z żółtkami i jajkiem. Całość ubijamy.
Do wcześniej przygotowanej miski z mąką dodajemy przygotowane ciasto oraz masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto na gładką oraz elastyczną masę. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło. Gdy ciasto będzie wyrobione, dodajemy spirytus i wyrabiamy ponownie.
Wyrobione ponownie ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat w celu rozwałkowania. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy nasze przyszłe pączki za pomocą szklanki. Na połowę wyciętych krążków nakładamy nadzienie. Pozostałe będą służyły jako "przykrycie".
Przygotowane pączki przykrywamy i zostawiamy na 45 minut.
Po odczekaniu 45 minut, pączki smażymy w głębokim tłuszczu (175ºC). Pączki smażymy do momentu, jak z obu stron osiągną złoty kolor. Całość odsączamy za pomocą papierowego ręcznika. Na koniec posypujemy nasze pączki cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?