Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pączki z lukrem. Jak zrobić pączki na tłusty czwartek? Sprawdź, jak zrobić pyszne tradycyjne pączki domowe

Norbert Uram
Norbert Uram
Pyszne domowe pączki - sprawdź przepis! Prosty przepis na faworki Naleśniki jak u babci!
Pyszne domowe pączki - sprawdź przepis! Prosty przepis na faworki Naleśniki jak u babci! pixaby.com
W tym roku tłusty czwartek wypada 16 lutego. Warto więc się przygotować i zaskoczyć najbliższych własnoręcznie przygotowanymi pączkami. W naszej galerii znajdziesz prosty przepis na tradycyjne domowe pączki z lukrem i pysznym nadzieniem.

Specjalnie z okazji tłustego czwartku, przygotowaliśmy dla was przepis na proste i domowe pączki z lukrem! Poniżej znajdziecie wszelkie potrzebne składniki oraz prosty przepis na przygotowanie pysznych, domowych pączków na tłusty czwartek!

Do przygotowania tradycyjnych pączków z lukrem będziemy potrzebować:

  • Drożdże świeże - 50 g
  • Mąka pszenna - 500 g
  • Masło - 100 g
  • Żółtko - 4
  • Jajko - 1
  • Spirytus - 2 łyżeczki
  • mleko - 250 ml
  • cukier - 80 g

Do ciepłego mleka dodajemy 40 g cukru wraz z pokruszonymi drożdżami. Następnie dodajemy 4 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy na kilkanaście minut.

W tym czasie możemy roztopić masło, oraz przyszykować miskę z mąką.
W kolejnej misce mieszamy resztkę cukru razem z żółtkami i jajkiem. Całość ubijamy.

Do wcześniej przygotowanej miski z mąką dodajemy przygotowane ciasto oraz masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto na gładką oraz elastyczną masę. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło. Gdy ciasto będzie wyrobione, dodajemy spirytus i wyrabiamy ponownie.
Wyrobione ponownie ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat w celu rozwałkowania. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy nasze przyszłe pączki za pomocą szklanki. Na połowę wyciętych krążków nakładamy nadzienie. Pozostałe będą służyły jako "przykrycie".
Przygotowane pączki przykrywamy i zostawiamy na 45 minut.

Po odczekaniu 45 minut, pączki smażymy w głębokim tłuszczu (175ºC). Pączki smażymy do momentu, jak z obu stron osiągną złoty kolor. Całość odsączamy za pomocą papierowego ręcznika. Na koniec posypujemy nasze pączki cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki