PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI
Pyszne domowe pączki pozwolą nam na uniknięcie tradycyjnych kolejek na tłusty czwartek. Sprawdź, jak przygotować w prosty sposób pączki na tłusty czwartek.
DOMOWE PĄCZKI - LISTA ZAKUPÓW
Co jest potrzebne do przygotowania domowych pączków?
SKŁADNIKI NA PĄCZKI
- cukier - 70 g
- cukier waniliowy - 5 g
- drożdże - 20 g
- esencja migdałowa - 0,5 g
- esencja rumowa - 2 g
- filiżanka cukru pudru
- jajko - 1 sztuka
- kandyzowana skórka pomarańczy
- marmolada - 200 g
- masło - 60 g
- mleko - 110 g
- mąka pszenna - 500 g + 50 g na posypkę
- cytryna - 1/2 sztuki
- smalec - 200 g
- żółtko - 3 sztuki
DOMOWE PĄCZKI - JAK PRZYGOTOWAĆ?
Wpierw musimy wyrobić ciasto drożdżowe. Będziemy do tego potrzebować: mąki, mleka, masła, jaj oraz żółtek i cukru, oraz oczywiście drożdży. Do całości dodajemy esencję migdałową, a także cukier wanilinowy.
Wyrobione ciasto odstawiamy na 1-2 h (do wyrośnięcia). Gdy ciasto wyrośnie, zabieramy się za przygotowanie kształtu naszych pączków. Ciasto musimy przegnieść kilka razy, a następnie rozwałkować.
Następnie wycinamy (np. za pomocą szklanki) nasze pączki. Na jedną z wyciętych części nakładamy marmoladę, druga przykrywamy i formujemy w kule. Nasze uformowane pączki zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować polewę z wody po cukrze pudrze z dodatkiem soku z cytryny oraz otartej skórki cytryny.
Po wyrośnięciu ciasta, pączki smażymy na smalcu, w temperaturze ok. 175ºC.
Gotowe pączki dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą oraz dekorujemy kostkami kandyzowanej pomarańczy.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?