Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pączki. Pyszne pączki na Tłusty Czwartek? Przepis na domowe pączki

Norbert Uram
Norbert Uram
Tłusty czwartek w tym roku przypada na 24 lutego. Z tej okazji przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na pyszne, puszyste pączki. W naszej galerii znajdziesz sprawdzony przepis na przepyszne domowe pączki.
Tłusty czwartek w tym roku przypada na 24 lutego. Z tej okazji przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na pyszne, puszyste pączki. W naszej galerii znajdziesz sprawdzony przepis na przepyszne domowe pączki. pixabay.com
Tłusty czwartek. Czas poznać przepis na pączki. Tłusty czwartek w tym roku przypada na 16 lutego. Z tej okazji przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na pyszne, puszyste pączki. W naszej galerii znajdziesz sprawdzony przepis na przepyszne domowe pączki.

PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI

Pyszne domowe pączki pozwolą nam na uniknięcie tradycyjnych kolejek na tłusty czwartek. Sprawdź, jak przygotować w prosty sposób pączki na tłusty czwartek.

DOMOWE PĄCZKI - LISTA ZAKUPÓW

Co jest potrzebne do przygotowania domowych pączków?

SKŁADNIKI NA PĄCZKI

  • cukier - 70 g
  • cukier waniliowy - 5 g
  • drożdże - 20 g
  • esencja migdałowa - 0,5 g
  • esencja rumowa - 2 g
  • filiżanka cukru pudru
  • jajko - 1 sztuka
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • marmolada - 200 g
  • masło - 60 g
  • mleko - 110 g
  • mąka pszenna - 500 g + 50 g na posypkę
  • cytryna - 1/2 sztuki
  • smalec - 200 g
  • żółtko - 3 sztuki

DOMOWE PĄCZKI - JAK PRZYGOTOWAĆ?

Wpierw musimy wyrobić ciasto drożdżowe. Będziemy do tego potrzebować: mąki, mleka, masła, jaj oraz żółtek i cukru, oraz oczywiście drożdży. Do całości dodajemy esencję migdałową, a także cukier wanilinowy.

Wyrobione ciasto odstawiamy na 1-2 h (do wyrośnięcia). Gdy ciasto wyrośnie, zabieramy się za przygotowanie kształtu naszych pączków. Ciasto musimy przegnieść kilka razy, a następnie rozwałkować.

Następnie wycinamy (np. za pomocą szklanki) nasze pączki. Na jedną z wyciętych części nakładamy marmoladę, druga przykrywamy i formujemy w kule. Nasze uformowane pączki zostawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy przygotować polewę z wody po cukrze pudrze z dodatkiem soku z cytryny oraz otartej skórki cytryny.

Po wyrośnięciu ciasta, pączki smażymy na smalcu, w temperaturze ok. 175ºC.

Gotowe pączki dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą oraz dekorujemy kostkami kandyzowanej pomarańczy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki