Pyszne pierniki na Boże Narodzenie. Składniki i przepis na świąteczny piernik
Pierniki świąteczne to najpopularniejsza słodkość, którą możemy znaleźć na świątecznym stole - bez nich niektórzy nie mogą wyobrazić sobie Bożego Narodzenia. Jednak jak je zrobić? Wiadomo, że wykonane własnoręcznie pyszne pierniki świąteczne nie będą miały sobie równych. Pyszne, aromatyczne i miękkie pierniczki skradną serce każdego miłośnika świątecznych słodyczy.
O pomoc w tej sprawie poprosiliśmy członkinie kół gospodyń wiejskich. Oto przepisy na pierniki świąteczne, którymi z nami się podzieliły.
PIERNIKI ŚWIĄTECZNE. PROSTY PRZEPIS NA PIERNIKI
Piernik domowy
Składniki:
6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu (może być sztuczny), 1 duży kubek mocnego czystego naparu z kawy, 4 szklanki mąki, ¾ szklanki oleju, 2 przyprawy do piernika, 2 łyżeczki sody oczyszczanej, szczypta soli, orzechy, marmolada.
Sposób przygotowania:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać miód, gorący napar z kawy, mąkę, olej, przyprawy, sodę, sól, orzechy - wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, lekko wymieszać. Upiec. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Marmoladę rozgrzać na patelni, przełożyć piernik.
Polewa: Rozpuścić 1 margarynę. Wymieszać 6 łyżek cukru, 6 łyżek kakao, 1 jajko. Dolewać powoli rozpuszczoną margarynę, pod koniec dolać 2 łyżki zimnej wody. Oblać piernik ze wszystkich stron, udekorować orzechami.
JAK ZROBIĆ PIERNIKI?
Pierniczki Małgosi
Składniki:
1 kg mąki typ 450, 1½ szklanki cukru, 1 kostka margaryny + 2 łyżki smalcu, 1 szklanka miodu, 3 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i po ½ łyżeczki: sody oczyszczonej, goździków mielonych, cynamonu.
(Uwaga: to przepis sprzed 60 lat. Dzisiaj, zamiast wyżej wymienionych przypraw można dodać paczkę przyprawy do pierników.)
Sposób przygotowania:
Jaja całe ubić z cukrem. Margarynę rozgrzać z miodem. Mąkę i dodatki zmieszać, dodać jaja i margarynę do mąki, dobrze zagnieść w jedną kulę.
Porcjami rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wycinać pierniczki foremkami i piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wskazane dwie blachy na zmianę. Ozdobić według własnego uznania. Pierniczki wypiekać minimum 3 tygodnie przed świętami.
PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNIKI
Piernik marchewkowy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki startej marchewki, szklanka cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, szklanka soku pomarańczowego, skórka otarta z jednej pomarańczy, 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 2-3 łyżki mleka, cynamon, mielone goździki, imbir, ½ szklanki oleju.
Sposób przygotowania:
Marchewkę zalać sokiem pomarańczowym i gotować, aż większość soku odparuje. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, imbir, wymieszać. Do większej miski wlać olej, wsypać cukier i zmiksować. Następnie dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać ugotowaną marchewkę i otartą, sparzoną wcześniej, skórkę z pomarańczy.
Ciągle miksować, dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 60 min. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika, odstawić do wystygnięcia.
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI. JAK ZROBIĆ CIASTO NA PIERNIKI?
Przepis na pierniki dojrzewające
Składniki:
500 g miodu naturalnego, 1½ szklanki cukru (lub mniej), może być trzcinowy, 250 g masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 125 ml mleka, ½ łyżeczki soli, 80 g przyprawy korzennej do piernika.
Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką, pokrywką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki lub na balkon) na 5-6 tygodni. Piec na 5-7 dni przed świętami.
Ciasto podzielić na 3 części, wałkować i piec na dużych blachach wyłożonych papierem, 15-20 min w temp 170 stopni C. Ciasto podwaja swoją wysokość podczas pieczenia. Upieczone blaty przełożyć ciepłymi powidłami śliwkowymi, do których można dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Przykryć papierem i obciążyć. Po 2-3 dniach polać lukrem lub czekoladą i posypać bakaliami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?