1/6
Nie masz pomysłu na szaszłyki? Oto proste przepisy na ich...
fot. maxsheb/123RF

Sezon grillowy trwa! Wypróbuj proste przepisy na zdrowszą wersję szaszłyków

Nie masz pomysłu na szaszłyki? Oto proste przepisy na ich zdrowszą wersję. Możesz przygotować je na tradycyjnym grillu lub upiec w piekarniku. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia wprawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/6
Z podanego przepisu przygotujesz 8-10 szaszłyków....
fot. pixcode/pixabay

Szaszłyki drobiowe

Z podanego przepisu przygotujesz 8-10 szaszłyków.

Składniki:

• 250 g piersi z kurczaka,
• 2 czerwone papryki,
• 2 cebule,
• 10 pieczarek,
• oliwa z oliwek do polania,
• zioła i przyprawy,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Mięso należy pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę trzeba umyć i również pokroić, pieczarki przekroić na cztery części, a cebulę na osiem. Na wykałaczkę zaczynamy nadziewać mięso, cebulę, pieczarki i paprykę. Całość powtarzamy 2-3 razy, w zależności od wielkości kawałków. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy ulubionymi ziołami. Pieczemy na grillu do momentu, aż mięso będzie miękkie.

3/6
Z podanego przepisu przygotujesz 10-12 szaszłyków....
fot. foodandmore/123RF

Szaszłyki wieprzowe

Z podanego przepisu przygotujesz 10-12 szaszłyków.

Składniki:

• 300 g schabu bez widocznych pasm tłuszczu,
• 1 czerwona papryka,
• 1 żółta papryka,
• 2 cebule,
• 10 pieczarek,
• 200 g cukinii,
• oliwa z oliwek do polania,
• zioła i przyprawy,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Mięso należy pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę trzeba umyć i również pokroić, pieczarki przekroić na cztery części, a cebulę na osiem. Cukinię obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę lub grube plastry. Na wykałaczkę zaczynamy nadziewać mięso, cebulę, pieczarki, mięso, cukinię i paprykę. Całość powtarzamy 2-3 razy, w zależności od wielkości kawałków. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy ulubionymi ziołami. Pieczemy na grillu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Grillowanie mięsa wieprzowego zajmuje ok. 10 minut dłużej niż mięsa drobiowego.

4/6
Z podanego przepisu przygotujesz 15-18 szaszłyków...
fot. juergen_s/pixabay

Szaszłyki warzywne

Z podanego przepisu przygotujesz 15-18 szaszłyków warzywnych.

Składniki:

• 250 g bakłażana,
• 200 g cukinii,
• 1 żółta papryka,
• 1 czerwona papryka,
• 500 g pomidorków koktajlowych,
• 500 g pieczarek,
• 3 cebule cukrowe,
• 30 ml oliwy z oliwek,
• 20 ml sosu sojowego,
• zioła: papryka wędzona, sól, pieprz, bazylia,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Bakłażana i cukinię należy obrać, pozbyć się z nich gniazda nasiennego, a następnie pokroić w kostkę. Z papryki również należy wyrzucić nasiona, a następnie pokroić na mniejsze części. Pieczarki trzeba przekroić na połowę, a cebulę najpierw na 8 części, a później jeszcze na połowę. Zaczynamy nadziewać warzywa w następującej kolejności: pieczarki, cukinia, pomidor koktajlowy, bakłażan, papryka czerwona i żółta, cebula. Całość powtórzyć 1-2 razy, w zależności od wielkości kawałków warzyw. Z oliwy z oliwek, sosu sojowego oraz przypraw należy przygotować sos, którym następnie trzeba polać warzywa. Pieczemy na grillu do momentu, aż warzywa będą miękkie, to znaczy ok. 30 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Takich finałów piłkarskiej Ligi Mistrzów jeszcze nie było! Zaskoczenie?

Takich finałów piłkarskiej Ligi Mistrzów jeszcze nie było! Zaskoczenie?

25 najpiękniejszych miejsc w Polsce, które musisz zobaczyć choć raz w życiu

25 najpiękniejszych miejsc w Polsce, które musisz zobaczyć choć raz w życiu

Śmierć na siłowni plenerowej na Widzewie

Śmierć na siłowni plenerowej na Widzewie

Zobacz również

Najładniejsze kolorowe i kwitnące krzewy do małego ogrodu. Polecam łatwe w uprawie

Najładniejsze kolorowe i kwitnące krzewy do małego ogrodu. Polecam łatwe w uprawie

Rekordowy łup fałszywych policjantów. Wyłudzili fortunę od łodzianina!

NOWE
Rekordowy łup fałszywych policjantów. Wyłudzili fortunę od łodzianina!