Składniki na FARSZ do uszek:
2-3 szklanki suszonych grzybów
olej do smażenia
1 duża cebula
sól
pieprz ziołowy
Farsz na uszka grzybowy: JAK ZROBIĆ?
Suszone grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.
Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc
Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której "leżakowały"
Grzyby odcedzamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Cebulę kroimy w kroimy w drobną kostkę
Na rozgrzanym oleju podpiekamy cebulę na złoty kolor, po kilku dodajemy ugotowane grzyby.
Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Farsz odstawiamy do wystudzenia.
Farsz można zmielić w maszynce do mielenia lub drobno pokroić.
Jak formować i kleić uszka wigilijne?
Najtrudniejsza rzecz w przygotowaniu uszek do barszczu wigilijnego to formowanie i klejenie konkretnego kształtu. Na szczęście po zrobieniu dwóch pierwszych sztuk wprawiamy się i kolejne uszka wychodzą już szybko, łatwo i przyjemnie. Klejenie uszek wigilijnych można opisać słowami, ale zdecydowanie lepiej zobaczyć ostatni etap przygotowania uszek z farszem grzybowym na filmie i powtarzać zauważone ruchy.
Prosty sposób na klejenie uszek wigilijnych prezentuje Magda ze Skuteczne TV na swoim kanale na Youtube: