Jaki ekspres do kawy kupić? Który wybrać, aby był najlepszy?...

    Jaki ekspres do kawy kupić? Który wybrać, aby był najlepszy?

    Materiał informacyjny

    Dziennik Łódzki

    Aktualizacja:

    Dziennik Łódzki

    Jaki ekspres do kawy kupić? Który wybrać, aby był najlepszy?
    Jaki ekspres do kawy kupić? Który wybrać, aby był najlepszy?
    Jaki ekspres do kawy kupic´? Który wybrać aby cieszyć się pobudzającym zapachem oraz rozkosznym smakiem rozchodzącym się po podniebieniu... Najprostszym i najszybszym sposobem na przyrządzenie pysznej kawy jest ekspres ciśnieniowy do kawy, jednak na rynku jest tyle modeli i rodzajów, że łatwo utknąć zdezorientowanym przy półce sklepowej. Tym bardziej, że każdy ma inne preferencje smakowe i oczekiwania względem takiego sprzętu.

    Ekspres do kawy to świetny sposób na szybkie przygotowanie pysznej kawy, zwłaszcza kiedy rano spieszysz się do pracy i liczy się każda sekunda, którą możesz przeznaczyć na chwilę relaksu z parującym kubkiem w dłoni. Mało tego, kawosze są zgodni, że ta z ekspresu ma głębszy i bardziej intensywny smak.

    Jednak zanim ekspres pojawi się w kuchni i będzie spełniał swoje zadanie, konieczne jest przewertowanie wielu ofert i znalezienie idealnego modelu dla siebie. Przelewowe, ciśnieniowe, kapsułkowe, kolbowe czy zwykłe kawiarki – od rodzaju ekspresu zależy smak kawy oraz wygoda jej przyrządzania.



    Czym kierować się wybierając ekspres do kawy?


    Wybór odpowiedniego modelu ekspresu powinny poprzedzać trzy pytania, a mianowicie:

    - jaką kawę lubisz,
    - jak ją chcesz przygotowywać
    - i jak często ją pijesz.

    W ten sposób łatwo wyeliminujesz modele, które po pierwsze leżą poza budżetem, a po drugie nie spełniają oczekiwań. Jeśli pijesz tylko jedną bądź dwie filiżanki kawy, wystarczy mały i kompaktowy ekspres do kawy który przyrządzi także herbatę oraz gorącą czekoladę. Szukaj więc ekspresu do kawy z pojemnikiem na mleko, ekspresu do kawy i czekolady, ekspresu do kawy i herbaty, ekspresu do kawy dla jednej osoby, ekspres do kawy i cappuccino.

    Jeżeli natomiast ekspres ma służyć w biurze, musi być wydajny, łatwy w czyszczeniu i konserwacji oraz banalny w obsłudze.
    Rodzaj ekspresu determinuje również budżet – te najdroższe sprawdzą się wszędzie tam, gdzie liczy się smak kawy, a napoje są przyrządzane raz za razem, a tańsze będą idealne do warunków domowych.

    Kluczowy jest smak kawy. Jeśli cenisz sobie różnorodność i możliwość przygotowania różnych rodzajów napoju (jak bardzo jest to ważne dla kawoszy, pisał m.in. Dawid Tymiński na swoim blogu DandyCore.pl (https://dandycore.pl/2018/08/dobry-ekspres-cisnieniowy-designerski-czy-funkcjonalny-smak-nabyty.html), idealny będzie automatyczny ekspres ciśnieniowy, który jest najbardziej zaawansowanym technologicznie urządzeniem, a jednocześnie najdroższym na rynku. Jeżeli wystarcza ci mała czarna, pomyśl o kawiarce lub ekspresie przelewowym. Nie zapomnij również o akcesoriach do kawy takich jak spieniacz do mleka (przyrządzisz dzięki niemu pyszne caffe latte lub cappuccino), młynek czy środki czyszczące.

    Jaki dobry ekspres ciśnieniowy - designerski czy funkcjonalny?

    Kawiarki – najtańsze rozwiązanie dla mocnej kawy





    Kawiarka, nazywana też kafeterką, umożliwia przygotowanie kawy pod niskim ciśnieniem. Dzięki niej przyrządzisz tradycyjną włoską kawę o wyrazistym aromacie, czasem lekko kwaśnym. Napój charakteryzuje się również mocniejszym smakiem oraz brakiem piany.

    Budowa kawiarki, z jakich elementów się składa?

    Urządzenie jest bardzo proste w budowie, otóż składa się z trzech części – dolna to pojemnik na wodę, sitko na kawę, następnie jest dzbanek, w którym gromadzony jest czarny napar.

    Najczęściej kawiarka wykonana jest z aluminum, taka jest też najtańsza, ale dostępne są również wersje ze stali, które są droższe, ale też trwalsze. Są również wersje łączone, które mają na przykład stalowy dół, a dzbanek z porcelany.
    Jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce?

    Jeśli masz tradycyjną kawiarkę, potrzebujesz źródła ciepła (palnika), ponieważ to na nim stawiane jest urządzenie. Na szczęście rynek obfituje również w udogodnienia w tym zakresie, a mianowicie dostępne są modele z bazą grzejącą, dzięki której kawę zaparzysz bez konieczności użycia kuchenki, a także modele elektryczne umożliwiające zaprogramowanie czasu samowłączenia się urządzenia.

    Działanie kawiarki jest równie proste, jak jej budowa. Na skutek podgrzania wytwarzana jest para wodna, która pod niskim ciśnieniem powoduje tłoczenie wody do góry. Kawa jest zbierana w dzbanku, a o jej gotowości świadczy ustanie charakterystycznego syczenia (znawcy kawy zastrzegają jednak, aby nie trzymać kawiarki zbyt długo na źródle ognia, ponieważ kawa będzie wtedy jeszcze bardziej kwaśna). Sam proces parzenia zajmuje od 5 do 15 minut w zależności od wielkości urządzenia; również od gabarytów zależy, ile finalnie kawy powstanie – 1 czy 5 filiżanek.

    Wady i zalety kawiarek


    Zaletą kawiarek jest niska cena i brak kosztów konserwacji, zaleca się nawet rezygnację ze stosowania agresywnych środków myjących, ponieważ urządzenie ma przesiąknąć kawą, z tego względu wielu kawoszy tylko opłukuje kawiarki pod bieżącą wodą po użyciu.

    Wadą jest niewątpliwie czasochłonny proces przygotowywania, ponieważ urządzenie wymaga złożenia i późniejszego mycia, jednak smak kawy może to wynagrodzić, zwłaszcza jak lubisz mocne i czarne kawy.
    Ile kosztuje kawiarka?

    Najtańszą kawiarkę kupisz już za 30 zł (dla 1 filiżanki), a za stylowy model zapłacisz nawet 300 zł (6 filiżanek). Na kawiarkę jednak najlepiej przeznaczyć do 100 zł i wybrać model stalowy.

    Ekspresy przelewowe – dobre dla rodziny i do biura





    Ekspres przelewowy najczęściej widzimy w amerykańskich serialach, kiedy to zmęczeni dniem policjanci lub pracownicy biurowi spotykają się w kuchni, by nalać sobie czarnego napoju prosto z dzbanka. Najczęściej w tym miejscu pada stwierdzenie, że kawa jest podła – tutaj przyda się komentarz, że nie jest to wina ekspresu, tylko złego i szybkiego parzenia (proces powinien być powolny) oraz rodzaju użytej kawy.

    W tym miejscu polecamy 100% arabiki, a jeśli jesteś pasjonatem kawy, dla którego cena nie ma znaczenia, to specialty coffee, czyli kawy pochodzące z małych plantacji, najlepiej te nagrodzone w prestiżowym konkursie Cup of Excellence, których cena może osiągać 100 zł za kilogram ziaren, ale spokojnie znajdziesz też tańsze.

    Ekspres przelewowy – budowa


    Zasadniczo smak kawy przyrządzanej w ekspresie przelewowej jest podobny do tak zwanej zalewajki lub inaczej kawy po turecku, czyli mielonej kawy zaparzanej wrzątkiem. Z tą różnicą, że tu nie ma miejsca na fusy (gromadzone są w filtrze), a i można jednorazowo przygotować więcej napoju – zbiornik na wodę ma pojemność od 0,3 do 2 litrów. Urządzenie składa się ponadto z dzbanka, pojemnika na filtr i mieloną kawę oraz płyty grzewczej, która utrzymuje temperaturę kawy nawet do 4 godzin.

    Ekspresy przelewowe – cena, wady i zalety


    Zaletą urządzenia jest bardzo prosta obsługa. Wystarczy włożyć filtr, wsypać odpowiednią ilość kawy, wlać wodę i wcisnąć przycisk. Woda jest podgrzewana i powoli sączy się do dzbanka pod niskim ciśnieniem, dzięki temu napój zawiera prawie dwa razy więcej kofeiny niż ta z ekspresu ciśnieniowego. Samo urządzenie jest dość tanie, również w eksploatacji, bo tu dochodzi kwestia dokupowania tylko papierowych filtrów. Ponadto z powodzeniem można w nim przygotowywać również herbaty lub napary ziołowe.

    Do wad należy doliczyć długi czas przygotowywania kawy, który osiąga od 10 do 15 minut, a także konieczność zaopatrzenia się w osobny młynek, jeśli chce się przygotowywać napój ze świeżo mielonych ziaren. Mało tego, większość modeli nie umożliwia regulacji mocy, przez co za każdym razem otrzymuje się ten sam napój pod względem walorów smakowych i aromatu, niestety niższej jakości, ponieważ napój zawiera toksyny (kwasy i substancje gorzkie), które finalnie wpływają na smak kawy.

    Ekspres przelewowy sprawdzi się wszędzie tam, gdzie trzeba przygotowywać większe ilości kawy, a przy tym ważna jest tania eksploatacja urządzenia. Koszt urządzenia to 100-300 złotych.

    Ekspresy kolbowe – dla rytuału i espresso





    Ekspresy kolbowe, zwane ręcznymi lub dźwigniowymi, najczęściej można spotkać w kawiarniach i kojarzone są z pracochłonnym rytuałem przygotowywania napoju. Mało kto zdaje sobie sprawę, że dostępne są również warianty domowe, które pozwalają przygotować mocny i aromatyczny napój, z tym że tutaj cały proces trzeba po prostu lubić. Do przyrządzenia kawy potrzebna jest kawa mielona, zatem konieczne staje się wcześniejsze zmielenie kawy i jej sprasowanie (na przykład specjalnym tamperem) lub sięgnięcie po gotowe tabletki (nie w każdym modelu jest to możliwe, tylko w tych wyposażonych w system ESE – Easy Serving Espresso).

    Ekspresy kolbowe – budowa


    Najważniejszą częścią urządzenia jest kolba (portafilter) z sitkiem, która może być pojedyncza bądź podwójna. To do niej wsypuje się kawę, która powinna być odpowiednio ubita – tylko wtedy woda będzie przelewała się powoli, a to pomoże wydobyć z kawy to, co najlepsze.

    Do podgrzewania wody służy bojler z grzałką, który standardowo ma od 150 do 330 ml. Gorąca woda pod ciśnieniem około 9 barów przepływa przez kawę i wydostaje się na zewnątrz przez dozownik w postaci gotowego napoju wprost do filiżanki.
    W większości modeli jest dostępna dysza spieniające do mleka, dzięki której można przygotować kawy mleczne.

    Ekspresy kolbowe – wady i zalety


    Zaletą urządzenia jest niska cena, ponieważ najtańszy model można już kupić za 200 zł, a najdroższy za około 1000 zł. Dobrym przykładem są modele ze średniej półki cenowej, których jednak jakość przewyższa cenę, a mianowicie ekspresy kolbowe De’Longhi. I tak na przykład w cenie około 500 złotych można zakupić model ECP 33.21, a do 700 zł – model 685.M Dedica Style.
    Wadą tego typu ekspresu jest sposób przygotowywania kawy, ponieważ wymaga drobnego zmielenia kawy, a więc przyda się osobny młynek, oraz czyszczenia urządzenia każdorazowo po każdym zaparzeniu, ale są miłośnicy tego rytuału, zatem i wada może stać się zaletą.

    Ekspresy kapsułkowe – szybko i różnorodnie





    Ekspresy na kapsułki to rodzaj automatycznego ekspresu ciśnieniowego, tutaj jednak zamiast mielonej kawy w urządzeniu umieszcza się hermetyczny mały pojemniczek, w którym znajduje się odmierzona ilość kawy i dodatki jak mleko w proszku, cukier czy aromaty. Do wyboru masz wiele wariantów, począwszy od kaw o smaku waniliowym, czekoladowym, owocowym, nie wspominając o klasykach jak cappuccino, czy na zwykłym espresso skończywszy. Wiele modeli umożliwia przygotowanie również herbaty i gorącej czekolady w kapsułkach, na zimno i na ciepło, co jest niewątpliwie zaletą.

    Ekspresy kapsułkowe - wady i zalety oraz ceny urządzenia i koszt kapsułek


    Za najtańsze ekspresy kapsułkowe zapłacisz nawet 250 zł, co w przypadku superautomatów lub ekspresów kolbowych jest praktycznie nierealne. Za najlepsze uchodzą jednak te za około 500 zł – w tej cenie znajdziesz renomowane firmy i wyższe moce (do 1500 W) i ciśnienie dochodzące do 15 barów, co jest ważne dla szybkości przyrządzania napoju oraz samego efektu.

    Zaletą jest wygodne przygotowanie kawy, a przede wszystkim pewność, że zawsze będzie smakować tak samo, bez żadnych niespodzianek – w końcu kapsułki zawierają perfekcyjnie odmierzoną ilość kawy i dodatków. Urządzenie jest niewielkiego rozmiaru, zatem bez problemu znajdziesz dla niego miejsce na kuchennym blacie, nie wspominając o łatwości czyszczenia. Z tego też względu coraz częściej można spotkać ekspresy na kapsułki w biurach, ponieważ są małe, wygodne, szybkie w obsłudze i konserwacji.

    Wadą jest niestety koszt samej kawy. Gdy porównać koszt paczki świeżo palonej kawy ziarnistej 250 gramów z cenami kapsułek, to wychodzi, że kawa kapsułkowa jest droższa niż ta przygotowywana nawet w ekspresie automatycznym. Minusem jest również ograniczenie się do jednego producenta kawy, ponieważ urządzenia wymagają stosowania konkretnego rodzaju kapsułek, przeznaczonych konkretnie dla danego modelu. Jakby tego było mało, wielu kawoszy ocenia smak kawy kapsułkowej jako nieciekawy, gorszej jakości, z tego też względu ekspresy kapsułkowe sprawdzą się u osób ceniących różnorodność smaku, a niekoniecznie wysoką jakość kawy.

    Ekspresy saszetkowe – alternatywa dla kapsułek


    Alternatywą dla drogich kapsułek są saszetki (tzw. pady), które wymagają już innego urządzenia, a mianowicie ekspresu saszetkowego. Dla porównania 100 padów firmy Tchibo kosztuje średnio 50 zł, gdy 10 kapsułek około 15 zł. Sposób działania ekspresu jest podobny do ekspresu kapsułkowego, tak samo, jak design oraz wymiary – urządzenia są kompaktowe, wyróżniają się ciekawym wzornictwem i kolorystyką.

    Również i tutaj możesz liczyć na aromatyczną kawę w różnych smakach, a nawet kawę z mlekiem, ponieważ niektóre modele wyposażone są w spieniacze mleka. Różnicą jest niższe ciśnienie, przez co kawa z saszetek charakteryzuje się delikatnością i mniej kremową pianką.

    Saszetki zawierają około 7 gramów kawy mielonej, a po użyciu wystarczy tylko je wyrzucić, ponieważ działają jak papierowy filtr. Z dostępnych modeli ekspresów na saszetki można wybrać półautomatyczne, czyli takie, w których ręcznie należy regulować moc, a także automatyczne. To dobry wybór dla tych, którzy lubią parzyć kawę za jednym naciśnięciem przycisku, ponadto napój można uzyskać już w ciągu 1 lub 2 minut.

    Ile kosztują ekspresy saszetkowe?


    Ceny ekspresów saszetkowych są zbliżone do kapsułkowych i najtańszy możesz zakupić już za 250 złotych, gdy średnia cena rynkowa to 500 zł.

    Automatyczne ekspresy ciśnieniowe – ultraszybkie i wygodne





    Automatyczne ekspresy ciśnieniowe z młynkiem do kawy i systemem mlecznym to nie tylko wygoda i łatwość przygotowania kawy, ale przede wszystkim gwarancja jej wysokiej jakości, a także zdrowotnych właściwości. Naukowcy z Harvardu dowiedli, że kawa przygotowywana w takim ekspresie nie tylko wspaniale smakuje, ale zawiera też więcej flawonoidów (przeciwutleniacze hamujące proces starzenia się organizmu), ponadto jest najłatwiej przyswajalna i można ją pić bez obaw, ponieważ nie wpływa negatywnie na organizm ludzki.

    Ich przewagą jest wyposażenie w młynek automatyczny (ceramiczny lub stalowy), zatem napar jest przygotowywany na świeżo z ziaren, a więc i jest bardziej aromatyczny, i bogaty w cenne substancje odpowiadające za walory smakowe. Nie można nie wspomnieć również o zaprogramowaniu nawet kilkunastu rodzajów kaw! Może być ich nawet 17, a każda będzie pozbawiona nieprzyjemnej goryczki czy kwaskowatego posmaku.

    Tego rodzaju urządzenie wyróżnia wysokie ciśnienie co najmniej 15 barów – im jest wyższe, tym szybciej przygotowywany jest napój i skuteczniej z ziaren wydobywane są cenne substancje składające się na kawowy bukiet. Wysokie ciśnienie jest potrzebne również do crema, delikatnej pianki, która wzbogaca aromat i pomaga go zatrzymać. Bariści są zgodni, że 9 barów to absolutne minimum konieczne do przygotowania dobrego espresso, ale lepiej zainwestować w ekspres wyższej klasy z ciśnieniem od 15 do 19 barów.

    Automatyczny ekspres sprawdzi się wszędzie tam, gdzie liczy się uniwersalność oraz w pełni zautomatyzowany proces umożliwiający otrzymanie kawy czarnej lub białej za jednym przyciskiem. I to w kilkanaście sekund! Dzięki wyposażeniu w dyszę spieniającą bez problemu przygotujesz puszyste włoskie cappuccino czy łagodne latte.



    Praktycznym rozwiązaniem jest osobny pojemnik na mleko, który jest wyjmowany, zatem możesz schować je do lodówki – mleko się nie zmarnuje, a nawet będzie lepiej się pienić, jak będzie schłodzone. Niektóre modele wyposażone są w pojemniki termiczne, zatem jeszcze lepiej i dłużej trzymają niską temperaturę mleka. Systemy spieniania mleka z pojedynczą cienką rurką są już na szczęście przestarzałe i dzisiaj przeważają modele z karafkami na mleko, które łatwo umyć ręcznie bądź w zmywarce, a samo utrzymanie urządzenia w czystości jest łatwiejsze (mleko nie trafia do wnętrza ekspresu i nie psuje się tam).

    Innym bardzo ważnym elementem w ekspresie automatycznym jest młynek, ponieważ jego jakość oraz stopień zmielenia kawy decyduje o wielu właściwościach naparu. Bez odpowiedniego zmielenia możesz zapomnieć o crema i doskonałej równowadze pomiędzy delikatną kwaskowatością a wytrawną goryczką. Obecnie najczęściej stosowane są młynki żarnowe, które działają szybciej i efektywniej niż młynki udarowe, do tego nie nagrzewają się podczas miażdżenia ziaren, nie wpływają więc na końcowy smak kawy czy gorzki posmak. Kwestia nagrzewania się młynka jest bardzo ważna, ponieważ przez to wiele osób rezygnuje ze stalowego młynka, gdy tymczasem – wbrew opiniom – stal się nie nagrzewa i nie powoduje przepalenia ziaren.

    Potwierdzeniem jest popularność młynków stalowych w kawiarniach, bo właśnie one są tam stosowane i przez baristów uznawane są za lepsze od ceramicznych, chociażby z tego względu, że podczas mielenia nie dochodzi do pylenia. Warto dodać, że młynki stalowe są trwalsze i bardziej odporne na uszkodzenia.

    Automatyczne ekspresy do kawy z młynkiem w delonghi.com

    Jak wybrać automatyczny ekspres ciśnieniowy do kawy? Sprawdzaj opinie, czytaj testy i recenzje


    Spośród wielu przydatnych funkcjonalności ekspresów, warto wymienić elektroniczny wyświetlacz i sterowanie poprzez aplikację, dzięki której możesz przygotować spersonalizowaną kawę. Blogerka Monika Kamińska z BlackDresses.pl zwraca uwagę na takie szczegóły jak podstawka do podgrzewania filiżanek – prosta rzecz, a akcentująca włoskie podejście do parzenia kawy, gdzie ciepłe filiżanki są podstawą. Wśród zalet superautomatów wymienia niezwykłą łatwość czyszczenia i odkamieniania, ponieważ urządzenie robi to samo, a zadaniem człowieka jest właściwie tylko picie kawy.

    Najlepszy ekspres ciśnieniowy - ranking blogerów 2018 - Gazetawroclawska.pl

    Przy tym zwraca uwagę na bardzo ważną rzecz: gdzie znajdują się pojemniki na wodę lub odpadki? Jeśli od góry, może być problem z uzupełnianiem i wyciąganiem do mycia, dlatego w przypadku niskich szafek, kiedy ekspres ma stać na blacie, warto wybierać model z pojemnikami od przodu. Na tę samą kwestię zwróciła uwagę Mirosława Trenerowska z BlondPaniDomu.pl, która w materiale filmowym omawiała funkcjonalności i sposób korzystania z modelu De’Longhi Dinamica. Warto zapoznać się z całym materiałem – dowiesz się z niego, jak wygląda programowanie ulubionej kawy i czy można stosować mleko roślinne do spieniania:

    Automatyczny ekspres do kawy – czy warto? | Recenzja ekspresu do kawy De’Longhi Dinamica

    Automatyczne ekspresy ciśnieniowe do kawy z młynkiem i systemem mlecznym - ceny


    Ciśnieniowe automaty są idealnym rozwiązaniem dla tych, dla których ważna jest jakość i smak kawy, a nie tylko cena urządzenia, ponieważ sprzęt nie należy do tanich. Najtańsze ekspresy można zakupić za 1000 zł, a najdroższe nie mają górnej granicy – może to być nawet kilkanaście tysięcy, wszystko zależy od potrzeb i budżetu. Renomowane marki dysponują topowymi urządzeniami dla wybranych widełek cenowych, i tak w przypadku marki De’Longhi w przedziale do 2500 - 3000 złotych najpopularniejszym modelem jest 350.75.S, do 4500 złotych 550.75MS PrimaDonna Class, a do 7000 złotych – 650.85.MS Elite.
    Warto wspomnieć, że ekspresy automatyczne występują również w wariantach do zabudowy, co jest istotne w przypadku nowoczesnej kuchni, w której pozostałe sprzęty jak lodówka czy mikrofalówka są też zabudowane. Ekspresy do zabudowy są droższe i trudniejsze w czyszczeniu, ale pozwolą zachować spójność wizualną i zaoszczędzić cenne miejsce na blacie kuchennym, ponadto można je podłączyć od razu do wody.

    Jaką markę ekspresu wybrać?


    Tu nie powinno być niespodzianki: wybieraj tylko topowe marki, które od lat obecne są na rynku i udowadniają, że o włoskiej kawie wiedzą wszystko. Bloger z KierunekWłochy.pl (https://www.kierunekwlochy.pl/wloska-kawa-jak-przygotowac-w-domu) wskazuje, że we Włoszech numerem jeden od ponad 100 lat jest marka De’Longhi. Na początku była to mała rodzinna firma założona we włoskim Treviso, nieopodal Wenecji, której pierwsze ekspresy z linii Bar kupowała tamtejsza arystokracja. Doświadczenie i wiedza przekazywane z pokolenia na pokolenie, a przede wszystkim świadomość tego, jak powinna smakować kawa, w końcu przełożyły się na światowy sukces – dzisiaj De’Longhi działa w 140 krajach świata i jest najbardziej cenionym i największym producentem ekspresów, które wyróżniają się niebanalnym włoskim designem.

    Marka oprócz wysokiej jakości sprzętów pomaga również w wyborze najlepszego ekspresu. Na jej stronie internetowej dostępny jest wirtualny doradca De’Longhi (http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/wirtualny-doradca-znajdz-swoj-wymarzony-ekspres), który na podstawie preferencji (między innymi po jaką kawę najczęściej sięgasz i jak lubisz ją przygotowywać) podpowiada, jaki ekspres wybrać. I to jest najlepszym podsumowaniem niniejszego poradnika, zwłaszcza jeśli wciąż nie wiesz, na jaki model się zdecydować – odnosimy do doradcy, który pomoże rozwiać wszelkie wątpliwości!

    Marki ekspresów do kawy dostępne w najpopularniejszych sklepach internetowych:

    - Azkoyen
    - Bosch
    - De'Longhi
    - Franke
    - Jura
    - Krups
    - Melitta
    - Nivona
    - Philip
    - Saeco
    - Schaerer
    - Siemens
    - WMF

    Czytaj treści premium w Dzienniku Łódzkim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    Menadżer Roku 2018

    Menadżer Roku 2018

    Najlepsze prezenty dla kobiety na urodziny i imieniny

    Najlepsze prezenty dla kobiety na urodziny i imieniny

    Szamanie na ekranie - nowy program kulinarny

    Szamanie na ekranie - nowy program kulinarny