Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska słynie z bogactwa owoców morza, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Hiszpańskie potrawy łączą w sobie elementy kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej. Czego spróbować podczas podróży do tego kraju?
Paella (Hiszpania)
Paella to pyszna i łatwa do przyrządzenia potrawa. Jej podstawowym składnikiem jest ryż, a dodatkami najczęściej warzywa i owoce morza, choć w niektórych regionach Hiszpanii można natknąć się na wersję np. z kiełbasą chorizo.
Zobacz też przepis na tortillę de patatas
Tapas (Hiszpania)
Pod nazwą „tapas" nie kryje się konkretne danie, a różnorodne przekąski, które najczęściej służą jako dodatek do piwa lub wina. Na tapas mogą składać się m.in. owoce morza, oliwki, patatas bravas (kawałki ziemniaków smażone w głębokim oleju), kiełbasa czy kanapki z szynką.
Gazpacho (Hiszpania)
Tę podawaną na zimno zupę przygotowuje się najczęściej z warzyw, octu, oliwy i namoczonego chleba. Dodatki (jajka, szynkę, oliwki czy orzechy) do tego orzeźwiającego specjału podaje się w osobnych naczyniach tak, by każdy mógł dopasować smak do własnych potrzeb.