Właściwości mandarynek
Te cytrusy to głównie źródło witaminy C. Owoc mandarynki nie jest jednak dla każdego, mimo swoich wielu wartości. Sprawdź, kto powinien unikać jedzenia mandarynek.
Alergia na owoce cytrusowe
Pierwszym i najważniejszym przeciwwskazaniem do spożywania mandarynek jest alergia na cytrusy. Ze względu na wysoki stopień alergizacji, mandarynki można podawać dzieciom dopiero po skończeniu 12. miesiąca życia.
W przypadku pojawienia się zaczerwienienia, świądu lub wysypki skórnej, nagłej biegunki lub utrudnionego oddychania należy bezzwłocznie udać się na SOR, ponieważ silna reakcja alergiczna może wymagać podania adrenaliny w zastrzyku. Dodatkowo warto pamiętać, że u niektórych osób alergia na cytrusy pojawia się po 2-3 godzinach od spożycia, dlatego mandarynek nie powinno się dawać dzieciom przed snem.
Refluks żołądkowo-przełykowy
Mandarynek powinny również unikać osoby chorujące na refluks żołądkowo-przełykowy, ponieważ zawarte w owocach kwasy mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Dodatkowo wzrost produkcji kwasu solnego sprawia, że może nasilać się ból brzucha, a także nudności i wymioty. U osób z refluksem dozwolone jest spożywanie cytrusów tylko w obecności produktów zasadowych np. jogurtu lub mleka.
Wrzody żołądka i dwunastnicy
Podobnie jak w przypadku refluksu, spożywanie mandarynek przez osoby chorujące na wrzody żołądka lub dwunastnicy może nasilać objawy chorobowe. Kwasy owocowe nasilają wydzielanie soków trawiennych, które drażnią wrzody, a w konsekwencji mogą powodować również ich pęknięcie.