1/3
Sałata w 90 proc. składa się ona z wody, więc jest...
fot. 123RF

Sałata w 90 proc. składa się ona z wody, więc jest lekkostrawna i niskokaloryczna

2/3
W zdrowym ciele, zdrowy duch – to maksyma znana od wieków....
fot. Materiały prasowe Eisberg

W zdrowym ciele, zdrowy duch – to maksyma znana od wieków. Mając ją na względzie, latem o dobre samopoczucie warto zadbać stosując dietę lekkostrawną, która nie obciąży organizmu ciężkimi, wymagającymi większego nakładu energii podczas trawienia, potrawami. Jak mówi Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, w roli podstawy letniego menu idealnie sprawdzi się sałata.

– W 90 proc. składa się ona z wody, więc jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Mimo to dostarcza wielu witamin, m.in. z grupy A, C, E, K i B. Ponadto zawiera cenny błonnik, który jest nieocenioną pomocą w trawieniu – a co za tym idzie wspomaga proces chudnięcia. Dodatkowo sałata ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie nadaje się jako podstawa żywienia dla osób cierpiących na cukrzycę. Wciąż nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że sałata sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. – Często kojarzona jest z nudnym przymusem wynikającym z diety – nic bardziej mylnego. Gatunków do wyboru mamy naprawdę wiele, dlatego korzystając z popularnych mieszanek sałat, możemy stworzyć całe menu oparte właśnie na tym zdrowym warzywie. Śniadania, obiady, kolacje, a nawet smaczne przekąski wpłyną pozytywnie na sylwetkę i samopoczucie – dodaje ekspert.

DALEJ >>>>

3/3
Wakacyjne menu...
fot. Orchidea Creative Group

Wakacyjne menu
Lato z całym dobrodziejstwem świeżych warzyw i owoców to najlepszy czas, aby wdrożyć nowy system żywienia do swojego życia. Na dodatek, gdy upały dają się we znaki, chętniej zjemy lekkie, orzeźwiające dania, które zapewnią odpowiednie nawodnienie i odżywienie organizmu. – Prowadząc aktywny tryb życia, warto skorzystać z gotowych miksów sałat. Na śniadanie zblenduj mieszankę, która połączona z różnymi owocami, może codziennie dawać inny smak. Na obiad przygotuj sałatkę na bazie gotowych miksów sałat, dodając do nich makaron i np. kurczaka – takie danie jest zarówno sycące, jak i lekkie. Na kolację w zaledwie 5 minut przygotujesz chociażby lekkie i niezwykle modne chipsy z jarmużu – podsumowuje ekspert marki Eisberg. Komponując posiłki, nie zapominajmy także o rozmaitych przyprawach czy dodatkach – wiosna i lato to doskonały czas na bogate w witaminy kiełki. Tak zbilansowane menu pozwoli utrzymać figurę, a także dobre samopoczucie.

Chipsy jarmużowe z dipem
Składniki:
– 150 g jarmużu,
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Dip:
– łyżka jogurtu naturalnego gęstego,
– 150 g serka śmietankowego,
– pół pęczka świeżej kolendry,
– łyżeczka soku z cytryny,
– sól i pieprz – wedle uznania
Przygotowanie:
Liście jarmużu wyjąć z opakowania i poukładać na wyściełanej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Polać oliwą i piec, we wcześniej nagrzanym do 190°C piekarniku, przez 9–10 min. Upieczony jarmuż podawać z przygotowanym dipem. Idealna przekąska już gotowa!
Źródło: Eisberg

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Zobacz również

Kseniya Dronchanka w czołówce Światowej Ligi Karate - Premier League Kair 2024

Kseniya Dronchanka w czołówce Światowej Ligi Karate - Premier League Kair 2024

Treningi otwarte dla dziewczynek. Piłka nożna w AKS SMS Łódź

Treningi otwarte dla dziewczynek. Piłka nożna w AKS SMS Łódź

Polecamy

Siatkówka. Szkoda. Koniec marzeń Grot Budowlanych o medalu Tauron Ligi

Siatkówka. Szkoda. Koniec marzeń Grot Budowlanych o medalu Tauron Ligi

Treningi otwarte dla dziewczynek. Piłka nożna w AKS SMS Łódź

Treningi otwarte dla dziewczynek. Piłka nożna w AKS SMS Łódź

Majowe święto łódzkich studentów z koncertami i innymi zabawami

Majowe święto łódzkich studentów z koncertami i innymi zabawami