Co można przyrządzić z jarzębiny?
Najczęściej z owoców jarzębiny przygotowuje się soki, nalewki lub przetwory. Nie należy jednak spożywać ich w większych ilościach, mogą zadziałać przeczyszczająco.
Sok z jarzębiny
Sok z jarzębiny ma mnóstwo walorów smakowych i zdrowotnych. Przygotowanie jest proste. Mrozimy 1 kg jarzębiny przez minimum 30-40 minut. Zamrożone owoce wsypujemy do garnka wypełnionego 0,5 l wody i zasypujemy 0,5 kg cukru. Całość gotujemy, aż puszczą soki. Gotowy napój przelewamy do butelek lub słoików. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty w chłodne dni.
Nalewka z jarzębiny
Proces tworzenia wybornej nalewki jest dość długi, smakiem będziemy się cieszyć dopiero w kolejnym sezonie. Podobnie jak w przypadku soku z jarzębiny, należy najpierw zamrozić 1 kg owoców. Po dobie sparzamy kuleczki, przekładamy do słoja lub butelki i zalewamy litrem spirytusu. Naczynie odstawiamy na minimum 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy nalew, następnie łączymy go z niecałym litrem wody z cukrem. Ilość słodzika zależy od preferencji. Mieszankę znów odstawiamy na minimum miesiąc. Filtrujemy i rozlewamy do butelek, które powinny odstać w zacienionym miejscu ok. 4-5 miesięcy.
Dżem z jarzębiny
Przetwory na bazie jarzębiny dobrze łączyć z jabłkiem, zyskują nieco słodyczy. Wcześniej zamrożone owoce (1 kg) można chwilę podgotować. W osobnym garnku przygotowujemy syrop na bazie szklanki wody i kilograma cukru. Do mieszanki wsypujemy jarzębinę i podsmażamy. Dodajemy kilogram obranych i pokrojonych jabłek. Całość obrabiamy do momentu zgęstnienia. Przekładamy do słoików, pasteryzujemy. Konfitury sprawdzą się jako smarowidło do kanapek lub dodatek do mięs.