Jedzenie ze świątecznego stołu ląduje w koszu

Alicja Zboińska
Grzegorz Gałasiński
12 potraw w Wigilię, przynajmniej 4 - 5 następnego dnia - zbliżają się dni największego w roku marnotrawstwa. Nadchodzące Boże Narodzenie to okres, gdy kupujemy najwięcej składników i gotowych potraw, a kilka dni później znaczną ich część wyrzucamy.

W koszu najczęściej lądują: chleb (wyrzuca go 46 proc. konsumentów), ziemniaki (41 proc.), wędliny (31 proc.), warzywa (19 proc.), owoce (13 proc.), mięso, mleko i nabiał (po 8 proc.).

Specjaliści Banku Żywności w Łodzi przypominają, że marnowanie jedzenia to nie tylko wyrzucanie gotowego produktu, ale także strata dużej ilości energii.

- Przy produkcji kilograma wołowiny zużywa się 5 - 10 tysięcy litrów wody - podkreślają specjaliści. - To tyle, ile jedna osoba wypija w ciągu 18 lat.

Tona jedzenia, które trafia na śmietnik, dostarcza do środowiska 4,5 tony szkodliwych gazów.

Coraz większym problemem staje się też marnowanie mięsa. Z badań wynika, że w Europie wyrzuca się prawie jedną czwartą wyprodukowanego mięsa.

Jedzenie trafia do kosza, gdyż przegapiamy termin przydatności do spożycia, niewłaściwie przechowujemy żywność i kupujemy jedzenie złej jakości.

Kolejne powody to: zbyt duże porcje posiłków, zbyt duże zakupy, a także brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań.

Znani kucharze - Jan i Jakub Kuroniowie oraz prof. SGGW Marta Mitek podpowiadają, jak ustrzec się przed wyrzucaniem żywności w okresie świąt. Powinniśmy zacząć od dobrego zaplanowania zakupów, wybrania się do sklepu z listu i ignorowania promocji, które często nie są promocjami.

Jedzenie, które zostanie po Wigilii, trzeba przechowywać w chłodzie lub zamrozić. Pierogi, kapustę i inne potrawy można przeciętnie przechowywać 7 dni. Nie warto trzymać w lodówce pieczywa i ciast, z wyjątkiem tortów i z kremem, gdyż szybciej czerstwieją. Część potraw można przerobić na inne, np. ryby przygotować w zalewie octowej. Więcej podpowiedzi znajdziemy na stronie www.niemarnuje.pl.

Damy ci więcej - zarejestruj się!

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bo no

Obecnie produkty które wyrzucamy są podłej jakości i dłużej nie da się ich przechowywać.Dlatego tak dużo marnuje się żywności.Producenci żeby zachować niskie ceny (bo społeczeństwo bardzo zubożało) produkują tanią to nie znaczy zdrową żywność.Ja tego świństwa nie kupuję bo sam potrafię zrobić dla siebie kiełbasę , szynkę i upiec zdrowy chleb.U mnie w domu nic się nie marnuje.

R
Robert

Wszystko zależy od szynki, nie czasów. Od dłuższego czasu kupuję szynkę wędzoną na zimno od tych samych ludzi (przyjeżdżają do Łodzi co 2 tygodnie). Kupuję w jednym kawałku, ok. 0.5 - 0.7 kg. Kosztuje 44 zł/ kg. I ta szynka może leżeć bardzo długo. Najwyżej trochę podeschnie. Nigdy (!) nie wyrzuciłem jej ani grama. Podobnie z serami. Tylko tu już koszt jest zazwyczaj ok. 2 razy wyższy.

w
willy_b

Zgadza się, dlaczego kilkakrotnie większy procent wyrzucanych produktów dotyczy akurat wędlin i chleba? Bo są najbardziej przetworzone, robione na szybko przy pomocy substancji wspomagających. Normalna kiełbasa powinna wyschnąć i być jeszcze lepsza. Co do drugiego, to niestety jak ktoś przyjdzie i zapyta się o "suchy chleb dla konia" to jedyną odpowiedzią będzie :" Kupiłem wczoraj, ale nie wysechł tylko spleśniał"

k
konsument

I gdzie jest ta Polska zdrowa żywność,którą chwalili się nie tak dawno nasi politycy?.

x
xXx

I dzięki temu z tego kilograma wołowiny powstaje 20kg wędliny, która po 2 dniach w lodówce nadaje się tylko do kosza.
Gdzie te czasy kiedy szynka mogła leżeć i nic się z nią nie działo!!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3