Do takich wniosków można dojść analizując nowe zestawienie Głównego Urzędu Statystycznego dotyczące przeciętnego miesięcznego spożycia artykułów spożywczych na osobę w gospodarstwie domowym. Statystycy co roku wyliczają, ile chleba, masła i innych artykułów nabiałowych, mięsa i jego przetworów, a także innych produktów zjada przeciętny mieszkaniec każdego województwa. Właśnie ukazało się zestawienie tego, czym raczyliśmy się w 2017 roku.
O ile w 2016 roku przeciętny mieszkaniec województwa łódzkiego zjadał miesięcznie 3,7 kilo chleba, to w 2017 roku było to 3,59 kilograma. Najwięcej chleba zjadają mieszkańcy województwa świętokrzyskiego - 3,94 kilograma miesięcznie, ale to i tak mniej niż przed rokiem, gdy ten wynik wyniósł 4,37 kilo.
W ciągu roku spożycie mleka spadło w naszym regionie z 2,86 do 2,74 litra miesięcznie na statystycznego mieszkańca, a warzyw z 9,04 kilograma do 8,98 kilo. Jemy także mniej cukru, przed rokiem średnio zjadaliśmy 1,16 kilo na osobę, a w 2016 roku było to 1,21 kilograma. Najwięcej mleka pije się na Lubelszczyźnie - 3,65 litra na osobę, a warzyw je w Świętokrzyskiem - 10,38 kilo na osobę. Najwięcej słodzą zaś mieszkańcy Świętokrzyskiego - 1,27 kilo na osobę miesięcznie.
Jemy za to więcej mięsa i jego przetworów, średnio 5,67 kilo na osobę, a rok wcześniej było to 5,56 kilograma. Najbardziej mięsożerni są mieszkańcy Podlasia, an osobę przypada miesięcznie 6,88 kilo mięsa i jego przetworów. Wzrosło spożycie drobiu - z 1,61 kilograma do 1,63 kilograma i wędlin - z 2,15 do 2,2 kilograma.
Zdaniem dr Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zróżnicowane spożycie artykułów spożywczych w województwach zależy miedzy innymi od struktury demograficznej, w tym liczby osób starszych, osiąganych dochodów. Tymczasem województwo łódzkie jest najstarszym regionem w kraju.
- Wołowina jest bardzo droga, poza tym nie lubią jej dzieci ani osoby starsze - mówi dr Świetlik. - W pierwszej połowie ubiegłego roku bardzo podrożała wieprzowina - o 9 proc., zaś drób tylko o 2,5 proc. Drób chętnie jedzą dzieci i osoby starsze.
Dr Świetlik przypomina, że cukier zaczął tanieć dopiero w drugiej połowie ubiegłego roku, a początkowo był bardzo drogi. Zdrożały również warzywa, co może tłumaczyć spadek ich spożycia.
Dr Lucyna Pachocka z Instytutu Żywności i Żywienia zaznacza, że pieczywo w naszej diecie powinno być zastąpione innymi produktami zbożowymi, np. płatkami czy kaszą.
- W przypadku mięsa obowiązuje zalecenie, by nie jeść więcej niż pół kilograma przetworzonego mięsa na tydzień, w przeciwnym razie wystąpi zbyt duże spożycie białka - mówi dr Pachocka. - Nie licząc ziemniaków powinniśmy jeść przynajmniej 400 gram warzyw dziennie, a im więcej tym lepiej.
Dr Piechocką cieszy natomiast to, że jemy mniej cukru. Powinniśmy ograniczać zwłaszcza cukry proste.
ZOBACZ WAGĘ DIETETYCZNĄ: Sprawdź ile kalorii ma mięso i 998 innych produktów? >>
Konkurs w jedzeniu cheeseburgerów w Massachusetts. Zwycięzca pochłonął 47 kanapek w 10 minut. Przeżył
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?