Karp pieczony w piekarniku na Boże Narodzenie. Przepis na karpia w piekarniku dla niecierpliwych. Poradzą sobie nawet nowicjusze

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Karpi z piekarnika może być ozdobiony uprażonymi płatkami migdałowymi.
Karpi z piekarnika może być ozdobiony uprażonymi płatkami migdałowymi. 123rf.com/teresaterra
Karp tradycyjnie zajadany jest w czasie wieczerzy wigilijnej. Przygotowując karpia z piekarnika, nie trzeba stać w kuchni, czuwać w trakcie smażenia, a także ominie się duszący zapach mąki podsmażanej na oleju. Zobacz, jak przyrządzić karpia w piekarniku.

W skrócie

Na wigilijnym stole najczęściej spotykamy karpia panierowanego. Karp pieczony to alternatywa dla dobrze znanych dań z karpia. Szczególnie, że przygotowując go, nie trzeba stać w kuchni przez długie godziny. Wystarczy doprawić karpia, włożyć go do brytfanki i upiec w rozgrzanym piekarniku.

Karp z piekarnika – przepis na Boże Narodzenie

Liczba porcja: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 1 kg karpia,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula.

Jak zrobić pieczonego karpia?
Przygotowanie:

  1. Karpia należy umyć, obrać z łusek i oczyścić z wnętrzności.
  2. Następnie rybę trzeba osuszyć papierowym ręcznikiem i dokładnie natrzeć mieszanką soli i pieprzu.
  3. Karpia należy ukośnie naciąć w 2-3 miejscach.
  4. Cebulę i czosnek należy obrać z łupiny. Czosnek należy włożyć w przygotowane wcześniej nacięcia w karpiu.
  5. Cebulę należy przelać wrzątkiem i pokroić w plastry.
  6. Naczynie żaroodporne trzeba wyłożyć posiekaną w piórka cebulą. Na niej należy położyć przyprawionego karpia.
  7. Rybę należy wysmarować olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.
  8. Karp z piekarnika jest upieczony po 30-40 minutach.

Dodatki do pieczonego karpia

Upieczona ryba świetnie smakuje skropiona sokiem z cytryny. Można ją także podać z sałatką jarzynową albo z ćwikłą z chrzanem. Karp z piekarnika podawany w ramach codziennego obiadu można zjeść z frytkami, purée ziemniaczanym lub pieczonymi warzywami korzennymi. Pieczony karp znakomicie łączy się ze smakiem sosu czosnkowego. Podając pieczonego karpia można też sięgnąć po jedną z surówek do ryby.

Filety z karpia z piekarnika

W podobny sposób można doprawić filety z karpia albo rybę podzieloną w dzwonki. Warto pamiętać, że ryba podzielona na porcje i rozłożona na blaszce będzie potrzebował mniej czasu, niż ryba pieczona w całości. Wystarczy około 20-30 minut, aby cieszyć się rozpływającą w ustach rybą.

Czy karpia pieczemy pod przykryciem?

Karp może być przykryty pokrywką od brytfanki lub naczynia żaroodpornego w trakcie pieczenia. Można też skorzystać z folii aluminiowej, która przyspieszy obróbkę termiczną. Warto pamiętać, że około 10 minut przed końcem należy zdjąć pokrywkę, aby ryba mogła się zarumienić.

Sprawdź także : Co zrobić z karpia? Najlepsze przepisy na świąteczną rybę. Oto 6 sposobów na przygotowanie karpia

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

kup najtaniej

Tefal

Tefal Unlimited 24cm G2550472

139,00 zł

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Patelnia Granitex 20 Cm

86,10 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Ingenio Unlimited 26cm L8584074

148,99 zł

kup najtaniej

Zwieger

Zwieger Sensa Thermo Patelnia 28Cm

135,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Ultimate 26Cm G2680572

134,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Simply Clean 20 cm B5670253

59,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Karp pieczony w piekarniku na Boże Narodzenie. Przepis na karpia w piekarniku dla niecierpliwych. Poradzą sobie nawet nowicjusze - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie