- Wysokie temperatury spowodowały, że karpie, które są ciepłolubne, wyrosły naprawdę solidnie - mówi Klaudiusz Garbaciak, współwłaściciel gospodarstwarybackiego „Grobla” w Cieszanowicach. Ryby hoduje w 27 stawach na terenie dwóch miejscowości - Cieszanowic i Wilkoszewic. Jak dodaje, waga ryb w tym roku waha się od 1,5 kg do nawet 1,8 kg.
Odławianie rozpoczęło się miesiąc temu i obecnie jest na etapie końcowym. - Myślę, że około 80 procent ryb już wyłowiliśmy - mówi Klaudiusz Garbaciak.
Warto wspomnieć, że hodowcy odławiają trzy rodzaje ryb. Dwa używane są do zarybiania, a jedna z nich to ryby handlowe, które trafią na świąteczne stoły w tym roku. Są to około trzyletnie karpie. Materiał zarybieniowy to narybek i kroczek (ryba pomiędzy pierwszym, a drugim rokiem życia hodowana w gospodarstwach rybackich w celach zarybieniowych). Oba trafiły do specjalnych głębokich i piaszczystych stawów, w których teraz przezimują.
- Muszę poczekać z odłowieniem pozostałych ryb, bo w jednym ze stawów bardzo wolno schodzi woda i musieliśmy to przełożyć o kilka dni - mówi Klaudiusz Garbaciak.
Jak dodaje, o ile ilość i waga karpi handlowych może cieszyć, tak z materiałem zarybieniowym może być w przyszłym roku spory problem. Dlaczego?
- Przez upały było bardzo mało wody w stawach, co przyciągnęło ptaki, czaple i kormorany, które przyleciały się tu pożywić. Spowodowały straty sięgające nawet połowę ryb - dodaje hodowca.
Większa waga karpi handlowych cieszy hodowców i mimo że to nie oni ustalają ceny, liczą, że w tym roku wzrośnie ona nawet o złotówkę. W ubiegłym roku za kilogram karpia trzeba było zapłacić około 9-10 zł.
Większa waga karpi handlowych cieszy hodowców i mimo że to nie oni ustalają ceny, liczą, że w tym roku wzrośnie ona nawet o złotówkę. W ubiegłym roku za kilogram karpia trzeba było zapłacić około 9-10 zł.
Duże stawy hodowlane znajdują się na terenie całego powiatu piotrkowskiego, a część z nich usytuowana jest na terenie kilku gmin m.in. w gminie Gorzkowice w Cieszanowicach i , Wilkoszewicach, w gminie Rozprza (Bazar) oraz gminie Łęki Szlacheckie (Trzepnica i Bartodzieje).
Co warto wiedziec o karpiach
Naturalnym środowiskiem dla karpi są przede wszystkim zlewiska Morza Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego, ale hodowane są one i poławiane na dużą skalę jako ryby konsumpcyjne na całym świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich wigilijnej kolacji.
Co ciekawe, karp najwcześniej stał się rybą hodowlaną, bo już w V wieku p.n.e., w Chinach. Do Polski został sprowadzony między XII a XIII wiekiem, prawdopodobnie z hodowli cystersów czeskich lub morawskich. Na świecie odławia się około 200 tys. ton karpia rocznie.
W Polsce ryba ta stanowi połowę wszystkich odławianych ryb słodkowodnych.
Największy karp, którego złowiono w Polsce miał 30,5 kg. Daleko mu jednak do rekordu świata, który ustanowił austriacki karpiarz, Roman Hanke. Złowiony przez niego na Węgrzech olbrzym ważył 46,1 kg i mierzył 113 cm.
Źródło: Dziennik Łódzki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?