Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiedy niedomaga wątroba. Choroby wątroby mogą dawać objawy, które nie są kojarzone ze schorzeniami tego narządu

Patrycja Wacławska
Jeśli odczuwamy ból pod żebrami z prawej strony, może być to wynik znacznego powiększenia wątroby
Jeśli odczuwamy ból pod żebrami z prawej strony, może być to wynik znacznego powiększenia wątroby 123RF
Wątroba znajduje się pod przeponą. Wiele osób, które czują ból w prawym podżebrzu twierdzi, że jest to ból wątroby. Wyjaśnijmy więc na początek, że wątroba sama w sobie nie przynosi dolegliwości bólowych, bowiem nie ma unerwienia czuciowego. Jeśli już odczuwamy ból pod żebrami z prawej strony, może być to na przykład wynik znacznego powiększenia wątroby, która skutkuje rozciąganiem błony surowiczej. Powiększenie wątroby może być skutkiem m.in. jej stłuszczenia, zapalenia, nowotworów.

Kto jest szczególnie narażony na choroby wątroby
Przede wszystkim osoby, które preferują dietę bogatą w tłuszcze, są otyłe, nadużywają alkoholu, przez długi okres przyjmują duże ilości lekarstw, niedostatecznie przestrzegają higieny rąk. Ryzyko zachorowania wiąże się także z zabiegami stomatologicznymi i kosmetycznymi, jeśli są one wykonywane niewysterylizowanymi narzędziami. Zachorowanie na wirusowe zapalenie wątroby (WZW) typu B i C może być także związane z ryzykownymi zachowaniami seksualnymi.

Jakie objawy powinny nas zaniepokoić
Nieprawidłowo pracująca wątroba nie spełnia swojej – bardzo istotnej – roli związanej z detoksykacją organizmu. W efekcie może dawać to objawy, które nie są kojarzone ze schorzeniami tego narządu. Do objawów tych należą:
– zażółcenie skóry,
– ból stawów,
– świąd skóry,
– problemy z koncentracją,
– osłabienie,
– zanik mięśni,
– obniżenie libido,
– zaburzenia krzepnięcia,
– obrzęki,
– nocne skurcze,
– zaburzenia neurologiczne i psychiatryczne.

Najczęstszymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego są: bóle brzucha, nudności i wymioty, brak apetytu, uczucie obrzydzenia do jedzenia (zwłaszcza pokarmów tłustych).

Najczęściej wykonywanym badaniem obrazowym wątroby jest USG. Badanie to powinno być wykonywane profilaktycznie co 2–3 lata. Inne badania umożliwiające zobrazowanie wątroby i uwidocznienie zachodzących w niej procesów chorobowych to tomografia komputerowa wątroby czy rezonans magnetyczny wątroby, a także scyntygrafia wątroby i arteriografia wątroby. Bardziej inwazyjne badania to laparoskopia i biopsja wątroby.

Najczęstsze schorzenia wątroby
Wśród najczęstszych problemów z tym narządem są:
– ostre zapalenie wątroby – pojawia się obrzęk wątroby, występują objawy niestrawności, stany podgorączkowe, ciemno zabarwiony mocz;
– przewlekłe zapalenie wątroby – chory odczuwać może zmęczenie, osłabienie, ból w prawym podżebrzu, niestrawność, wodobrzusze, zaburzenia neurologiczne;
– uszkodzenie poalkoholowe wątroby – może pojawić się tzw. efekt bolącej wątroby po alkoholu oraz nieznaczne powiększenie wątroby, ale najczęściej przebieg jest bezobjawowy;
– zastój żółci (cholestaza) – objawia się żółtaczką, której towarzyszyć może świąd skóry, wątroba jest powiększona i bolesna, pojawiają się odbarwione stolce oraz ciemny mocz;
– marskość wątroby – spadek masy ciała, bóle brzucha, wodobrzusze, powiększona śledziona, krwawienia z przełyku, żółtaczka, swędzenie skóry;
– nowotwory wątroby – zmęczenie, brak apetytu, utrata masy ciała, wymioty, krwotoki.

Zalecana dieta
W diecie wątrobowej zaleca się: surowe warzywa (pomidory, paprykę, marchew, buraki, ziemniaki, sałaty, brokuły, seler, szparagi, zieloną pietruszkę, kiełki warzyw); owoce (maliny, borówki, owoce cytrusowe, truskawki, jabłka, porzeczki); otręby, płatki owsiane, gruboziarniste kasze, pieczywo pełnoziarniste; nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy; czosnek, cynamon, imbir, kolendrę.

Należy też wypijać minimum 1,5 litra wody mineralnej dziennie, zrezygnować z kawy i herbaty oraz z alkoholu.

W tzw. diecie wątrobowej zaleca się stosowanie ziół, które pomagają w regeneracji. Najskuteczniejsze zioła na wątrobę to ostropest plamisty, mniszek lekarski, ziele dziurawca. Regeneracja wątroby możliwa jest dzięki obecności w ostropeście plamistym silnego antyoksydantu – sylimaryny. Napary z mniszka lekarskiego działają żółciopędnie i przeciwzapalnie, a herbata z dziurawca wspomaga trawienie posiłku oraz chroni przed powstawaniem kamieni żółciowych. Pracę wątroby wspomagają także napary z kopru włoskiego oraz babki szerokolistnej. Regularnie stosowane zioła oczyszczają wątrobę z nagromadzonych toksyn.

Ważne
Zbyt tłuste i obfite posiłki oraz spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, powoduje obciążenie wątroby, a w konsekwencji może być przyczyną jej stłuszczenia. Również rygorystyczne diety odchudzające, jednoskładnikowe działają niekorzystnie na wątrobę. Toksyny obecne w żywności, bakterie, przebyte schorzenia wirusowe, przewlekłe stosowanie leków to kolejne czynniki wywołujące przewlekłe stany chorobowe.

Nadmierne spożycie alkoholu powoduje objawy uszkodzenia wątroby i prowadzi do zaburzeń jej funkcji, co objawia się bólami brzucha, problemami z trawieniem a w późniejszym etapie żółtaczką i marskością.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki