9/11
Czekolada, a dokładniej zawarte w niej kakao, może...
fot. pixabay.com

Czekolada a cukrzyca

Czekolada, a dokładniej zawarte w niej kakao, może zmniejszać insulinooporność, która jest jedną z czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Jak wykazały badania naukowe z udziałem kobiet z tą chorobą, spożywanie czekolady o wysokiej zawartości flawonoidów (tj. gorzkiej) jest nawykiem ograniczającą oporność komórek na insulinę.

10/11
Naukowcy odkryli, dlaczego czekolada tak bardzo nam smakuje....
fot. Lisa Fotios / Pexels

Dlaczego kochamy czekoladę?

Naukowcy odkryli, dlaczego czekolada tak bardzo nam smakuje. Tajemnica tkwi zarówno w doborze składników i zmianie jej konsystencji w naszych ustach.

11/11
Czekolada spożywana codziennie w umiarkowanych ilościach...

Co się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz czekoladę?

Czekolada spożywana codziennie w umiarkowanych ilościach może nie tylko poprawiać samopoczucie, ale też wspomagać profilaktykę nadwagi i poważnych chorób.

Obraz autorstwa cookie_studio na Freepik

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

42 krzaki marihuany w centrum Łodzi. Zatrzymano 41-latka...

42 krzaki marihuany w centrum Łodzi. Zatrzymano 41-latka...

Polecamy

42 krzaki marihuany w centrum Łodzi. Zatrzymano 41-latka...

42 krzaki marihuany w centrum Łodzi. Zatrzymano 41-latka...

Tak żyje i mieszka Majka Jeżowska z futrzakami. Ta kuchnia może ci się nie spodobać!

Tak żyje i mieszka Majka Jeżowska z futrzakami. Ta kuchnia może ci się nie spodobać!

Swingowy spacer, a może festiwal konopi? Spędź ten weekend w Łodzi

Swingowy spacer, a może festiwal konopi? Spędź ten weekend w Łodzi