1/3
Nietypowy skutek epidemii koronawirusa: w sklepach i...
fot. Pixabay

Nietypowy skutek epidemii koronawirusa: w sklepach i hurtowniach spożywczych brakuje drożdży. Producenci potwierdzają, że już od lutego zauważają większe zapotrzebowanie na ten produkt.

CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE

2/3
Trwa wielkie poszukiwanie drożdży w sklepach i hurtowniach....
fot. Pixabay

Trwa wielkie poszukiwanie drożdży w sklepach i hurtowniach. W czasie epidemii jest to jeden z najbardziej rozchwytywanych towarów.

- Klienci pytają o drożdże, ale nie mam dla nich dobrych wieści - mówi Mirosław Sporupiński, współwłaściciel sklepu przy ul. Komorniki w Łodzi. - Drożdży nie można dostać ani w hurtowniach. Nie pamiętam takiej sytuacji.

W sklepie spożywczym na Chojnach drożdży nie można kupić od ponad tygodnia.

- Mieliśmy niewielki zapas, który sprzedał się od ręki - mówi sprzedawczyni. - Nikt nie wie, kiedy znów będą dostępne.

W połowie tygodnia drożdże można było jeszcze kupić w sklepie przy ul. Wierzbowej w Łodzi.Wprowadzono jednak ich reglamentację.

-Mamy zarówno drożdże suszone jak i świeże - mówi ekspedientka. - Chcemy, by starczyło dla wszystkich, dlatego jedna osoba może kupić maksymalnie jedną paczkę drożdży świeżych i dwie suszonych.

CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE

3/3
Problemy z zaopatrzeniem potwierdza Tomasz Jaros, właściciel...
fot. Pixabay

Problemy z zaopatrzeniem potwierdza Tomasz Jaros, właściciel hurtowni spożywczej na Zjazdowej w Łodzi.

- Dostępne są drożdże w opakowaniach kilogramowych, które wykorzystywane są np. w gastronomii - mówi Tomasz Jaros. - Znacznie jednak wzrosło zapotrzebowanie na drożdże w małych opakowaniach, tzw. sklepowe. Znacznie wzrósł na nie popyt i nie jesteśmy w stanie go zaspokoić. Drożdże docierają do mnie trzy razy w tygodniu i od razu znajdują nabywców. Zamawiam więcej niż zwykle, ale dostaję tyle co zawsze i nie mogę zapewnić towaru wszystkim, którzy o niego pytają.

Firmy produkujące drożdże twierdzą, ze nie nadążają z wytwarzaniem towaru.

- W trakcie pandemii koronawirusa, gdy znaczna część społeczeństwa przebywa w domu, zauważalne jest dużo wyższe zainteresowanie drożdżami - potwierdza Anna Romejko z biura prasowego firmy Dr.Oetker. - Zapotrzebowanie na ten produkt rośnie we wszystkich krajach. Znaczny wzrost sprzedaży, zarówno drożdży, jak i zakwasu chlebowego żytniego odnotowujemy już od lutego. Produkcja firmy Dr. Oetker pracuje w ruchu ciągłym, a dostawy są na bieżąco realizowane. Jednak już teraz popyt na drożdże przewyższa ich podaż.

Anna Romejko dodaje, że firma stara się na bieżąco uzupełniać braki, ale produkty bardzo szybko się sprzedają.

Drożdże są wykupywane głównie do wypieków domowych, a część osób nabywa je z myślą o innym, choć również spożywczym, przeznaczeniu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Zobacz również

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Polecamy

PKOl zaprezentował stroje Polaków na ceremonię otwarcia igrzysk w Paryżu [ZDJĘCIA]

PKOl zaprezentował stroje Polaków na ceremonię otwarcia igrzysk w Paryżu [ZDJĘCIA]

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!