Kto ile zarabia na owocach i warzywach? Urząd ochrony konsumentów to sprawdził

Agnieszka OlejniczakZaktualizowano 
UOKiK sprawdził, ile na warzywach i owocach zarabiają producenci żywności, pośrednicy i sieci handlowe. Okazało się, że w skrajnych przypadkach rolnik otrzymuje jedynie kilkanaście procent ceny na półce, jak twierdzą kontrolerzy.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów sprawdził kto zarabia na warzywach i owocach. Przeprowadzono badania pilotażowe na podstawie wyników kontroli z przełomu roku 2018 i 2019.

Jak informuje UOKiK, ubiegłoroczna kontrola cen owoców i warzyw, m.in. w skupach i sklepach, dała impuls do działania. Kontrolerzy z Inspekcji Handlowej zwrócili wtedy uwagę na dysproporcje pomiędzy stawkami, jakie otrzymuje rolnik, a ceną w sieciach handlowych.

UOKiK sprawdził dane na zasadzie „kroku wstecz”. Ceny wybranej partii produktu w sklepie, porównano następnie poprzez kolejne faktury wystawiane przez pośredników aż do rolników.

Analiza dotyczyła produktów w pięciu sklepach należących do sieci: Auchan, Biedronka, Carrefour, Lidl i Tesco. Przeprowadziły ją Wojewódzkie Inspektoraty Inspekcji Handlowej w Krakowie, Warszawie i Poznaniu. Kontrolerzy sprawdzali aktualne wówczas ceny cebuli, ziemniaków i jabłek oraz wakacyjne stawki za wiśnie i maliny.

Szczegółowe wyniki badania

Pilotaż pokazał, że w większości przypadków między rolnikiem a sklepem występuje kilku pośredników, którzy mają znaczący wpływ na ostateczną cenę warzyw lub owoców w oferowanych w sklepach. W przypadku jabłek zysk pośredników wahał się od 10 do 77 proc., a sklepów od 9 do 27 proc. Z analiz UOKiK wynika jednocześnie, że w najgorszym przypadku sadownik zarobił zaledwie 14 proc. końcowej ceny jabłek.

Zakładając, że kilogram owocu kosztował 2 zł oznacza to, że mogło się zdarzyć, że rolnik zarobił zaledwie 28 groszy.

Szczegółowe wyniki przedstawiamy w GALERII ZDJĘĆ.

Kto ile zarabia na owocach i warzywach? Urząd ochrony konsum...

Jak zaznacza UOKiK, zebrany materiał ma wyłącznie charakter poglądowy. Trzeba wziąć pod uwagę, że badaniu poddano tylko jedną partię konkretnego produktu, stąd wyników nie można odnosić do całego rynku.

- Choć było to pilotażowe badanie, możemy jednak zobaczyć konkretne przypadki, w których producent żywności zarabiał nieproporcjonalnie w porównaniu do włożonej pracy i ponoszonego ryzyka. Dlatego apeluję do sieci handlowych o wprowadzenie programów, które zagwarantują polskim rolnikom uczciwe ceny za ich produkty. Rozwiązań może być wiele, jednym z nich proste oznaczenie np. na wzór certyfikatów Fair Trade, które oznaczają, że farmerzy w dalekich zakątkach świata dostają sprawiedliwe wynagrodzenie za ich pracę – mówi prezes Marek Niechciał.

CZYTAJ INNE ARTYKUŁY

Wideo

Materiał oryginalny: Kto ile zarabia na owocach i warzywach? Urząd ochrony konsumentów to sprawdził - Dziennik Łódzki

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
w
walter ppk

Jakie są założenia kapitalizmu ? Jeden produkuje a dziesięciu korzysta. Mały producent jest biedakiem duży to już korpogang i ten zarabia na produkcji i pośrednictwie. Za socjalizmu producent rolnik miał ulgi i dopłaty pokrywane z wyższych cen artykułów przemysłowych ale za to w sklepie ceny były dotowane by każdego, niemal każdego było stać na normalną szynkę nie wodę z szynki jak dziś w komercyjnej cenie. Producent dostarczał swoje wyroby do handlu, przetworzenia bądź odbierały od niego bezpośrednie firmy. Dziś jak na drożdżach ci co w pierwszych latach solidarnej bandyckiej transformacji zagrabili majątek bądź dano im możliwość bandyckiej działalności (przemyt, przekręty, spekulacyjna giełda z ustawkami) inwestują w pośrednictwo i nic nie robiąc koszą szmal. Pośredniczą we wszystkim co widać po kręcących się furgonetkach zapewniających ciasta do cukierni, chleb do piekarni i tak dalej. Albo ustawiają się w roli mistrzów. Mistrz kosmetyczny - napełnia flakony gotowymi mazidłami szamponami a bardziej bogaty i kreatywny posiada maszyny z mieszalnikami "półfabrykatów" i potem reklamuje się w telewizji jako odkrywca zdrowotnych, leczniczych kremów. Zupełnie jak koncerny wymyślające niestworzoności i specyfiki na odczynianie uroków. Mamy też mistrzów cukierników, piekarzy i masarzy. Oni pieką ciasta i chleby z mrożonek albo tną i pakują zakupione hurtem wędliny. W PRLu szybko by skończyli pod murem za oszustwo. Dziś dostają medale za przedsiębiorczość.

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3