Cebula w przewlekłych chorobach wątroby
Choć u osób zdrowych jedzenie cebuli może wpłynąć korzystanie na pracę wątroby, chorzy z zapaleniem, marskością lub niewydolnością wątroby, a także z kamicą dróg żółciowych, nie powinni jej spożywać. Pobudza bowiem wydzielanie żółci, a zawarte w niej związki siarki działają silnie wiatropędnie. W szczególności potrawy z dodatkiem smażonej cebuli są zbyt ciężkostrawne i drażniące dla wątroby nadwyrężonej przez chorobę.
Cebula i choroby układu pokarmowego
Osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy, niestrawność czy przewlekły nieżyt żołądka powinny unikać jedzenie cebuli, ponieważ pobudza ona wydzielanie soku żołądkowego, co może nasilać objawy tych schorzeń.
Zwierzęta domowe
Warto wiedzieć, że cebula, która dla większości ludzi jest zdrowym składnikiem codziennej diety, może być bardzo niebezpieczna dla naszych pupili. Szczególną ostrożnością powinni wykazać się właściciele psów, kotów i koni. Zawarte w tym warzywie sulfotlenki i siarczki mogą wywołać u zwierząt niedokrwistość ciała Heinza – chorobę, która uszkadza czerwone krwinki i prowadzi do anemii.