Kamil Skrok i Kamil Bednarek wysłali na konkurs przepis na wieprzowinę po łódzku. Czy tym daniem pokonają konkurentów?
- Danie jest autorskie i nasi klienci z restauracji nie mieli jeszcze okazji go spróbować. Może po konkursie wzbogaci się nasze menu. Na razie nie możemy zdradzić przepisu, ponieważ zaprezentujemy go dopiero podczas konkursu. Możemy zapewnić jednak, że będzie smaczne - mówi Kamil Skrok, kucharz z restauracji Camino.
W tym roku wszystkie drużyny zmierzą się właśnie z polską wieprzowiną, obowiązkowym składnikiem dania konkursowego. Pozostałe składniki pozostają w gestii zawodników, jest więc miejsce do popisu i stworzenia dzieła sztuki kulinarnej. Konkurs co roku organizowany jest w XIV-wiecznym zamku krzyżackim na Mazurach. Polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem. - Czeka nas sporo pracy. Musimy przygotować 12 dań, a na zrobienie każdego mamy godzinę - mówi Skrok.
Potrawy oceniane są przez jury złożone z gwiazd estrady oraz autorytetów sztuki kulinarnej. Zwycięzców poznamy już 11 marca. W poprzedniej edycjach wśród laureatów konkursu znaleźli m.in. kucharze z restauracji "Jak Pragnę Wina" i "Ravello" z Łodzi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?