Już wkrótce restauracja wprowadzi nową kartę. Drewniane etui z okuciami to obietnica dobrego smaku, której łódzka restauracja przy Drewnowskiej 58 z pewnością dotrzyma.
– Zmieniamy kartę, ale są też dania topowe, na które oczekują stali goście. Tych dań nie może zabraknąć w nowej karcie – mówi Jolanta Libich, właścicielka restauracji w Manufakturze. – W zeszłym roku wprowadziliśmy wkładkę sezonową. Od marca będzie to karta miesięczna. Co miesiąc będziemy wprowadzali nowe dania sezonowe.
Właścicielka podkreśla, że Anatewka-Manufaktura i restauracja o tej samej nazwie przy ul. 6-go Sierpnia w Łodzi to od kilku lat dwie oddzielne firmy.
W nowym menu restauracji w Manufakturze znalazły się też dania dla wegan.
– Jest to kuchnia łódzkich Żydów – mówi właścicielka. – Jedank potrawy nie są koszerne, gdyż ortodoksyjna kuchnia żydowska wiąże się ściśle z przestrzeganiem reguł, m.in. produkowane potrawy są pod nadzorem rabinatu– podkreśla Jolanta Libich.Kuchnia żydowska łączy ze sobą wiele smaków, od słodkich sosów mięsnych, po dania bardzo pikantne. Wielorakość przypraw, wszechobecne rodzynki i migdały, ale również duża ilość czosnku, kminku, kolendry i wielu innych ziół, sprawia, że dania są nie tylko barwne i finezyjne, ale także bardzo aromatyczne.
Wśród klientów dużym powodzeniem cieszy się szakszuka (pasta paprykowa z warzywami, w różnych wariacjach – np. z jajkiem lub kozim serem, podawana na patelni).
Polecamy:
Kaczka Karola Borowieckiego
Faszerowana noga z gęsi z karmelizowaną gruszką
Giczka jagnięca
Cielęcina w borowikach
Sandacz jak w Pałacu Kindermanna
carpaccio z buraka z kozim twarożkiem i malinami,
krem ze skorzonery i owoców leśnych,
konfitowany bażant z karmelizowanymi burakami i smażonymi ziemniakami,
sałatka z grillowanym bakłażanem, pikantnym tofu i kuskusem,
brownie z lodami waniliowymi i różową czekoladą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?