Kuchnia łódzkich Żydów

Artykuł sponsorowany
Anatewka-Manufaktura to oryginalny smak w ulubionym miejscu łodzian i gości spoza miasta. Nawet ci z Izraela lubią tu wpadać, by poczuć klimat i zatopić się w rozkoszach podniebienia rodem z Tel Awiwu. Warto tu także spróbować koszernych win.

Już wkrótce restauracja wprowadzi nową kartę. Drewniane etui z okuciami to obietnica dobrego smaku, której łódzka restauracja przy Drewnowskiej 58 z pewnością dotrzyma.

– Zmieniamy kartę, ale są też dania topowe, na które oczekują stali goście. Tych dań nie może zabraknąć w nowej karcie – mówi Jolanta Libich, właścicielka restauracji w Manufakturze. – W zeszłym roku wprowadziliśmy wkładkę sezonową. Od marca będzie to karta miesięczna. Co miesiąc będziemy wprowadzali nowe dania sezonowe.

Właścicielka podkreśla, że Anatewka-Manufaktura i restauracja o tej samej nazwie przy ul. 6-go Sierpnia w Łodzi to od kilku lat dwie oddzielne firmy.

W nowym menu restauracji w Manufakturze znalazły się też dania dla wegan.
– Jest to kuchnia łódzkich Żydów – mówi właścicielka. – Jedank potrawy nie są koszerne, gdyż ortodoksyjna kuchnia żydowska wiąże się ściśle z przestrzeganiem reguł, m.in. produkowane potrawy są pod nadzorem rabinatu– podkreśla Jolanta Libich.Kuchnia żydowska łączy ze sobą wiele smaków, od słodkich sosów mięsnych, po dania bardzo pikantne. Wielorakość przypraw, wszechobecne rodzynki i migdały, ale również duża ilość czosnku, kminku, kolendry i wielu innych ziół, sprawia, że dania są nie tylko barwne i finezyjne, ale także bardzo aromatyczne.

Wśród klientów dużym powodzeniem cieszy się szakszuka (pasta paprykowa z warzywami, w różnych wariacjach – np. z jajkiem lub kozim serem, podawana na patelni).

Polecamy:

  • Kaczka Karola Borowieckiego

  • Faszerowana noga z gęsi z karmelizowaną gruszką

  • Giczka jagnięca

  • Cielęcina w borowikach

  • Sandacz jak w Pałacu Kindermanna

  • carpaccio z buraka z kozim twarożkiem i malinami,

  • krem ze skorzonery i owoców leśnych,

  • konfitowany bażant z karmelizowanymi burakami i smażonymi ziemniakami,

  • sałatka z grillowanym bakłażanem, pikantnym tofu i kuskusem,

  • brownie z lodami waniliowymi i różową czekoladą.

Www.anatewka-manufaktura.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki