Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Latem łatwiej o zatrucia pokarmowe. Co robić, żeby ich uniknąć? NFZ przypomina o zasadach obchodzenia się z żywnością

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Wysokie temperatury sprzyjają szybszemu psuciu się żywności i zatruciom. O higienie żywienia latem przypomina mieszkańcom regionu Łódzki Oddział NFZ.

Latem łatwiej o zatrucia pokarmowe. Powodów, dla których tak się dzieje, jest kilka.

- Wysokie temperatury sprzyjają szybszemu psuciu się żywności. Do tego na wakacjach częściej jadamy poza domem i jemy też inne produkty niż zwykle. To może spowodować dolegliwości przewodu pokarmowego – wyjaśnia dr Honorata Błaszczyk, lekarz rodzinny z Łodzi.

Najczęściej zatrucia pokarmowe wywoływane są przez znajdujące się na produktach spożywczych bakterie takie jak salmonella czy gronkowiec złocisty.

Jakie bakterie wywołują najczęściej zatrucia latem i gdzie je znajdziemy?

  • Gronkowiec złocisty - nabiał, sałatki majonezowe, mięso, wędliny
  • Salmonella - jaja, mleko i przetwory mleczne, owoce morza, warzywa
  • Bacilluscereus - kremy, lody, sosy, produkty zbożowe
  • Clostridium - mięso, drób, źle pasteryzowane i przechowywane przetwory
  • Campylobacter - mięso, mleko, woda
  • Escherichiacoli - mięso wołowe, mleko, woda

Dodatkowo zatrucia mogą też wywołać wirusy lub pasożyty. Dlatego warto być czujnym.

- Zwłaszcza latem unikajmy jedzenia od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców – radzi Anna Leder z NFZ.

Latem łatwiej o zatrucia pokarmowe. Co robić, żeby ich uniknąć? NFZ przypomina o zasadach obchodzenia się z żywnością
Pixabay

Na czym polega letnie BHP żywienia? Co należy robić

  • Myć ręce przed jedzeniem i przygotowaniem posiłków.
  • Myć owoce i warzywa przed spożyciem
  • Myć mięso, nawet przed obróbką termiczną
  • Sprawdzać, czy mięso i jaja są dokładnie dogotowane lub dosmażone
  • Gotowe potrawy latem trzymać w lodówce
  • Nie zamrażać ponownie już rozmrożonych produktów.
  • Chronić jedzenie przed owadami i innymi zwierzętami.

Dodatkowo będąc w podróży [b[pijmy tylko wodę o znanym pochodzeniu i nie kupujmy żywności od przygodnych sprzedawców[/b]. Szczególnie ostrożni pod tym względem bądźmy w egzotycznych krajach.

Dr Honorata Błaszczyk radzi też uważać na lody i ciasta z kremami czy surowymi owocami. - Najlepiej wybierać lody świeżo robione, rzemieślnicze. Lody na patyku, z długim okresem ważności, kupujmy z lodówek, które nie ulegały rozmrożeniu. Owoce takie jak truskawki, czereśnie i wiśnie powinny być zjedzone w dniu, w którym zostały kupione i po dokładnym umyciu- zaleca.

Co robić, gdy jednak dopadnie nas latem zatrucie? Przede wszystkim należy pamiętać o nawadnianiu i przyjmowaniu elektrolitów i probiotyków, które możemy kupić np. w aptece. Warto przejść na dietę lekkostrawną. Można wziąć lek rozkurczowy, a w razie biegunki – zapierający.

- Do lekarza należy się zgłosić, jeśli dolegliwości nie ustępują, pojawia się gorączka, dreszcze, ogólne osłabienie. Znaczenie ma tu także wiek pacjenta, u małych dzieci i osób starszych odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe następują dużo szybciej i wcześniej trzeba szukać pomocy lekarskiej – radzi dr Błaszczyk.

Gdzie w przypadku zatrucia szukać pomocy lekarskiej latem?

Na wakacjach możemy korzystać z pomocy lekarskiej POZ w ramach NFZ na takiej samej zasadzie jak w domu. Możemy też zgłosić się do przychodni oferującej nocną i świąteczną pomoc medyczną. Aby skorzystać z wizyty wystarczy dowód tożsamości, a w przypadku dzieci należy podać numer PESEL. Adresy i telefony przychodni w miejscu wakacyjnego pobytu znajdziemy z łatwością dzwoniąc na bezpłatny całodobowy numer Telefonicznej Infolinii Pacjenta 800 190 590 lub wchodząc na stronę internetową gsl.nfz.gov.pl.

Dzieci i higiena żywności. Co warto przypomnieć dziecku przed wyjazdem na kolonie?

Dzieci gorzej znoszą zatrucia pokarmowe i związane z nimi dolegliwości. Jednocześnie często wyjeżdżają na wakacje bez rodziców i zapominają o zasadach higieny. Dlatego przed wyjazdem na kolonie czy obóz warto przypomnieć dzieciom, żeby:

  • zawsze myły ręce przed jedzeniem
  • nie "dawały gryza" kanapki innym dzieciom, dorosłym czy zwierzętom, nie dawały lizać swoich lodów
  • nie jadły wspólnymi sztućcami z innymi jeśli nie są one umyte
  • nie jadły rzeczy podniesionych z ziemi i brudnych miejsc
Latem łatwiej o zatrucia pokarmowe. Co robić, żeby ich uniknąć? NFZ przypomina o zasadach obchodzenia się z żywnością
NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki